GOSPODARSTVO IN TURIZEM

Je oddaja preko AIRBNB priložnost za hitri zaslužek?

Airbnb je spletna platforma, ki drastično spreminja svetovni turizem, obenem pa nudi priložnost za hitri in dodatni zaslužek. Zato ne preseneča dejstvo, da je uporaba platforme čedalje bolj zanimiva tudi med Slovenci.

»Airbnb ima koristi tako za gostitelje kot za goste,« razlaga Klara Korenč, svetovalka za sobodajalce in specialistka za Airbnb poslovanje. »Gostitelji imajo možnost spoznati ljudi iz vsega sveta, hkrati pa z deljenjem njihovega doma nekaj dodatno zaslužijo. V ospredju je izkušnja lokalnega okolja, ki jo gost pričakuje. Bivanje v stanovanju je lahko veliko bolj domače in prijetnejše, zlasti ko gost ostane dlje časa.«

Pogoji za sodelovanje

Na Airbnb lahko oddate hišo, stanovanje ali sobo, ki je sami ne uporabljate. Ko objavite oglas, počakate na prve goste, pri tem pa Airbnb plačate tri odstotno provizijo od vsake realizirane rezervacije. Plačilo za storitev vam nakažejo na vaš transakcijski račun.

Da bi pričeli z oddajanjem, morate dejavnost predhodno registrirati na AJPESu, kot s.p. ali kot fizična oseba – sobodajalec, pri čemer veljata omejitvi glede obdobja oddajanja in števila ležišč. Za opravljanje dejavnosti
sobodajalstva morajo biti izpolnjeni pogoji glede minimalnih tehničnih zahtev, prijave gostov policiji, kategorizacije, namestitev table z zvezdicami, v večstanovanjskih objektih je poleg tega treba pridobiti 75- odstotno soglasje sosedov, potrebno je voditi knjigo gostov in obračunavati turistično takso, opraviti registracijo za DDV, plačevati prispevke in davke.

Nova zakonodaja naj bi prinesla spremembe

»Obeta se poenostavitev oddajanja stanovanj preko Airbnb, vendar bo to veljalo le za tiste, ki bodo oddajali do 30 dni na leto in največ petim osebam hkrati«, nam pove Korenčeva. Kot je pojasnila, bo najverjetneje obdavčitev pavšalna, po posteljah, tako kot turistična taksa. Soglasja sosedov v bloku najverjetneje ne boste potrebovali.

Želite postati sobodajalec, a ne veste kje začeti?

»Pridobitev informacij, kako postati sobodajalec, katere predpise in pogoje upoštevati, je lahko stresno in dolgotrajno. Če nimate vseh ustreznih dokumentov, vas kaj hitro lahko inšpektorji kaznujejo«, dodaja Korenčeva, ki dnevno pomaga pri legalizaciji sobodajalskega poslovanja bodočim sobodajalcem.

Več informacij, kako v Sloveniji poslovati preko Airbnb, pridobite na njeni spletni strani

www.klarinsvet.si