JAZZ FESTIVAL PIRAN

Jazzovsko obarvani večeri v piranskem Caffe Teatru

Piran, 2. julij 2018
Od srede, 4. 7. 2018, do sobote, 7. 7. 2018, bodo večeri v piranskem Caffe Teatru obarvani z jazzom. KUD Esko namreč drugo leto zapored pripravlja Jazz festival Piran.

Letos vas bodo na zunanjem odru navduševali tako domači kot tuji glasbeniki, ki bodo skupaj z morsko kuliso prava poletna poslastica.

Jazz festival bo v sredo, 4. 7. 2018, ob 21.30 odprla zasedba New Beatz, ki jo sestavljajo Anglež Femi Temowo na kitari, v New Yorku delujoči Marko Churnchetz na klaviaturah in domačin David Morgan na bobnih.

Mednarodni glasbeni projekt je nastal z idejo združitve treh glasbenikov različnih kulturnih in glasbenih vetrov.

Glasba je skozi improvizacijo nepredvidljiva, duhovna, vendar z velikim poudarkom na ritmičnih temeljih, obarvana z jazzovsko “mentaliteto” nepredvidljivega. Okusna mešanica treh svetov, ki vas bo hkrati prikovala na stole in dvigovala na noge.

Dan kasneje, v četrtek, 5. 7. 2018, bo ob 21. 30 čas za Tea Collorija in Momento cigano, skupino, ki igra izvrstno mešanico romske glasbe in plesnega swinga. V projektu se nostalgija prepleta z novimi zgodbami, saj fantje izvajajo svežo avtorsko glasbo v stilu, ki nas popelje v obdobje salonov, cigar, čarlstona in lakastih čevljev. Zasedbo sestavljajo akademsko izobraženi glasbeniki, ki sicer v svoji pop različici nastopajo kot spremljevalna zasedba Magnifica. Njihova prva plošča Hot Club Piran je bila na glasbenem portalu Muzikobala izbrana za »album leta 2015«, v letu 2016 pa so njihovo kakovost prepoznali tudi v ZDA, kjer so ploščo izdali pri svetovno znani založbi Lowtemp.

V zasedbi so poleg kitarista Tea še Matija Krečil z violino, Matej Kužel s klarinetom, Jan Gregorka z basom in Metod Banko s kitaro.

Petkov večer, 6. 7. 2018, bo oder rezerviran za Vasil Hadžimanov Band, eno od mednarodno najbolj uspešnih jazz-rock-etno skupin z območja nekdanje Jugoslavije.

Beograjsko zasedbo vodi klaviaturist Vasil Hadžimanov, v njej pa igrajo še kitarist Branko Trijić, basist Miroslav Tovirac, bobnar Pedja Milutinović in tolkalec Bojan Ivković. Osnovna ideja glasbe temelji na želji prvega moža skupine, da bi združil zvrsti, ki mu nekaj pomenijo, prepletel tradicionalne balkanske ljudske ritme in melodije s sodobnimi zahodnimi glasbenimi stili, kot so jazz, funk in rock, na svoj izvirni način.

Foto: New Beatz, vir: Caffe Teater

Foto: Teo Collori in Momento Cigano, vir: Caffe Teater

Foto: Vasil Hadžimanov Band, vir: Caffe Teater

Foto: Denis Beganovič, vir: Caffe Teater

Letošnji Jazz festival bo v soboto, 7. 7. 2018, zaključil Denis Beganovič Quartet.

Pozavnist Denis Beganovič se bo premierno predstavil v manjši zasedbi – poleg njega jo sestavljajo Francesco Cainero (double bas), T. B. A. (akustična kitara) in Bogdan Sojič (bobni) – z novimi avtorskimi skladbami, ki jih bo zbral na novem solističnem albumu. Ta bo izšel konec leta. Kvartet se bo z mehkim tonom pozavne spustil v nežne, melanholične, lahko tudi nostalgične trenutke. Odlična spremljava za poletni večer in zaključek 2. Jazz festivala Piran!

Povezane vsebine:

Filmsko poletje v Piranu bo odprl film Roka Bička Družina

Fulvia Zudič je na ogled postavila “svoj” Piran