ANIME’ 2018

Japonska kultura osvojila izolske ulice

Izola, 14. avgust 2018
V nedeljo je bilo v Izoli čutiti posebno vzdušje. Za en dan sta tradicija in kultura obmorskega mesta ostali v ozadju, saj je v parku Pietra Coppa in na bližnji Lonki potekala šesta edicija mednarodnega sejma stripov in družabnih iger, imenovanega Anime’, ki v Izolo vsako leto privabi mnoge navdušence Daljnega Vzhoda.

Cosplayji, foto: Kriss Dassena

Izola postane sredi avgusta bolj barvita in živahna, še posebej ko jo preplavijo ljudje v pisanih kostumih, čeprav je čas norega pusta še daleč. Zasluge za to gredo Društvu ljubiteljev animiranih filmov, stripov in družabnih iger Animov ter reviji manga MAGnet, ki vsako leto poskrbita za poletno anime srečanje ob morju. Anime je beseda, ki označuje japonske animirane filme in serije, ki pogosto izvirajo iz mang oziroma stripov japonskega tipa. Čeprav je v Slovenij bolj izjema kot pravilo, da si kdo ogleda tovrstne filme v kinu ali kupi mange v knjigarni, se je v zadnjih letih japonska popularna kultura v Sloveniji precej razširila, še posebej med mladimi.
Zabave, festivali in sejmi na temo animejev in mang si počasi utirajo pot tudi pri nas. Največji festival na slovenskih tleh je ljubljanski Makkon, ki bo potekal 15. decembra.

Ime v japonščini, foto: Kriss Dassena

Cosplay tekmovanje, foto: Kriss Dassena

Obiskovalci Animeja so lahko v nedeljo preživljali svoj čas s karaoke petjem, z igranjem družabnih in računalniških iger ter fliperjev. Na sejmu so bili prisotni tudi razstavljavci, ki so ponujali različne izdelke, povezane s filmi, serijami, videoigrami in seveda z Japonsko, kot na primer sladke dobrote ter kadila in dišeče palčke. Največ stojnic pa je bilo namenjenih ilustratorjem in mangastriparjem, ki so prišli tudi iz bližnje Italije, da bi predstavili svoja dela. Novost letošnje edicije je bila plesna delavnica K-popa, južnokorejske glasbene zvrsti.

Harley Quinn Cosplay, foto: Kriss Dassena

Zvečer se je na velikem odru na Lonki zgodil najbolj pričakovan trenutek sejma – Cosplay tekmovanje. Poimenovanje izhaja iz združitve besed kostum (costume) in igra (play). Tekmovalci so se odeli v svoje najljubše junake, večinoma iz sveta japonskih animiranih filmov in japonskih stripov, a tudi računalniških iger. V doma izdelanih kostumih so z govorjenjem, vedenjem in plesanjem oživeli najrazličnejše junake. Sledila je bogata glasbena spremljava in nastop dveh K-Pop cover plesnih skupin.

Kriss Dassena

Povezane vsebine:

Marina Martensson: V Izoli se počutim, kot bi bila del velike družine