INTERAKTIVNA PREDSTAVA

Izzivalec ulice opominja na pasti, ki prežijo na mlade

Bernardin, 3. december
Minuli teden je program Neodvisen.si ob podpori družbe Hoteli Bernardin v Grand hotelu Bernardin izvedel dogodek ”Izzivalec ulice”, ki ga je obiskalo okoli 150 udeležencev; zaposlenih, predstavnikov lokalne skupnosti in izobraževalnih ustanov. Na interaktivni dokumentarni predstavi je voditelj Bojan Kodelja opomnil na devet načrtno nastavljenih pasti zasvojenosti v družbi, ki v slovenskem prostoru prežijo na mlade in odrasle na ulici, predvsem pa v filmih, resničnostnih šovih, računalniških igrah in na družbenih omrežjih. Udeležencem je predstavil ključne spodbujevalce zasvojenosti, prav tako pa jih je opremil z veščinami njihovega prepoznavanja.

Foto: Neodvisen.si

“Neodvisen.si je edinstven vseslovenski družbeno odgovoren program, pri katerem ne gre za enostransko komunikacijo, temveč postaja v slovenskem prostoru aktiven sogovornik in pomemben člen na področju ozaveščanja o zasvojenosti in njenem preprečevanju. Gre za program, ki zelo jasno in nedvoumno ter vsebinsko prilagojeno posameznim ciljnim skupinam seznanja mlade in odrasle s pojavi najrazličnejših pasti zasvojenosti,” je o programu dejal Bojan Kodelja.

Po aktivnem delu na terenu in raziskovanju se je program Ne-odvisen.si podal na pot po slovenskih krajih, z namenom ozaveščanja o dejstvih, ki bi jih, kot pravijo, moral poznati vsak odrasel, še posebej starši.

Program, podprt s tematskimi video prispevki priznanih slovenskih strokovnjakov, izpovedmi zasvojencev, filmskimi inserti in primeri prikritih sporočil, poslušalca v celoti seznani z različnimi pastmi zasvojenosti in ga opremi z veščinami njihovega prepoznavanja.

»Problem nekoga je običajno priložnost drugemu. Nekdo se okoristi, ko ti problem ustvari, drugi pa, ko ti ta isti problem poskuša rešiti,” je opozoril Kodelja.

Dodal je, da smo v današnjem času priča ogromnemu številu raznolikih pasti, ki posameznika zahrbtno, skoraj neopazno ujamejo v primež zasvojenosti.

Poslanstvo programa Neodvisen.si je odkrivanje tistih, ki načrtno nastavljajo pasti, hkrati pa informiranje zainteresirane javnosti – staršev, mladostnikov in otrok – o tem na razumljiv in uporaben način.

Pri svojem delu ekipa Ne-odvisen.si sodeluje z vsemi, ki imajo s stik s tovrstno problematiko – Kodelja se je celo infiltiral med dilerje, zaprte v enem od slovenskih zaporov -, povezujejo se z več kot 25 slovenskimi strokovnjaki, povezani so z ministrstvi, najrazličnejšimi uradi, policijo, kriminalistično ekipo …

Foto: Bernardin Group

V projektu Izzivalec ulice so na interaktivno- dokumentarni način – številne video izjave strokovnjakov ter primere iz filmov, igric in oglasov v živo komentira in Bojan Kodelja -, izpostavili devet glavnih pasti, v katere se lahko ujame posameznik, mladostniki, ki še nimajo tovrstnih izkušenj in se ne znajo ubraniti pred različnimi poskusi manipulacije, še toliko bolj. Izziva jih alkohol, tobak, droge, žeja jih adrenalin, podlegajo nasilju, subliminalnim sporočilom, opajajo jih računalniške igrice, vleče jih v pasti na socialnih omrežjih in internetnem podzemlju, je izpostavil Kodelja.

Ob tem je navajal grozljive statistične podatke in primere, ki se ne dogajajo le na tujem, pač pa tudi na slovenskih tleh, od katerih nekateri skorajda mejijo na teorijo zarote; od novačenja otrok v vrste potencialnih pivcev in kadilcev prek popkulture in najrazličnejših, celo športnih prireditev ter s privlačno oblikovanimi produkti, začenši z otroškim šampanjcem in nato ličnimi škatlicami cigaret, s katerimi se uspešno snubi zlasti najstnice, do spogramiranih drog – ker so brez barve, vonja in okusa, jih žrtev ne zazna -, ki jih vtirajo v sicer nedolžne predmete, kot so nalepke, reklamne majice, parfumi, ob stiku s kožo pa lahko bodisi močno povečajo spolno poželenje, uspavajo – potem pa se dogajajo spolni napadi in zlorabe, kraje osebne lastnine -, ali povzročajo hudo agresivnost (teh menda pri nas še ni).

Kodelja zatrjuje, da lahko predvsem starši omejijo ali celo preprečijo škodo v kar 99,9 odstotkih.

»Ustvarimo novo socialno omrežje in se namesto pred televizor, pred katerim se bomo spet nasitili zgolj negativnih novic, usedimo z družino za mizo. Pogovor je tisti pravi odgovor,” dodaja.

Pomembno je tudi, kako se pogovarjamo z otrokom.

»Pubertetniki hitro zaključijo debato, če je na koncu vsakega stavka klicaj. Treba pa se je pogovarjati o njihovih dilemah, strahovih, težavah. Naj bo na koncu bolj pogosto vprašaj,« svetuje klinični psiholog, dr. Aleksander Zadel.