SKOZI ČAS

Izolske terme

V zalivu na začetku Izole so nekdaj bile termalne vode, ki so jih že Italijani uporabljali kot terme. Tam je bil bel pesek, kristalno čista voda, pozimi pa drstišče rib, ker so bili pod površino termalni izviri tople vode.

Z nasipavanjem zaliva so začeli okrog leta 1962, nihče ni nikogar nič vprašal, načrt je bil ladjedelnica ter nasip za širitev Delamarisa. Začetek nasipavanja je viden na prvi fotografiji (kjer so tri skupaj), na srednji je potek nasipavanja, na spodnji pa so vidni še ostanki zidanega bazena, kjer je bilo črno zdravilno blato. Spomnim se, da smo se kot otroci mazali z njim in se potem sušili na soncu. Pod nasipom je bila plaža, topli vrelci in blato, ki so jih uporabljali domačini in Italijani, ki so vedeli zanje. Turistov takrat še ni bilo veliko.

Na fotografiji z veduto Izole je mesto, kot je bilo pred zasipavanjem, nastala je torej nekje med 1955 in 1960. Na sredini danes stojita italijanska šola Pietro Coppo in črpališče ter parkirišče ladjedelnice – prav nad termalnimi vrelci, ki so žal po zakonu narave spremenili svoj tok.

N. P.

Povezane vsebine:

Koprske soline

Kaj mi pripoveduje stara slika Pirana