11. DEFIBRILATOR

Izola po številu defibrilatorjev na prebivalca prva v Sloveniji

Izola, 13. marec 2018
V Izoli so dobili nov, javno dostopen defibrilator. Namestili so ga ob novih oskrbovanih stanovanjih in medgeneracijskem centru v Livadah, ki svoja vrata odpira aprila. Pridobitev sodi v sklop projekta »Izola, srcu prijazno mesto«.

Foto: Občina Izola

Kot so sporočili z izolske občine, sta defibrilator darovala Koronarno društvo slovenske Istre in Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja kot lastnik in upravljavec oskrbovanih stanovanj. Ob namestitvi dragocene pridobitve so v društvu pripravili kratko predstavitev delovanja in uporabe aparata.

Občina Izola sodeluje v projektu Izola, srcu prijazno mesto že od leta 2013, so zapisali v sporočilu za javnost. Do danes je bilo na različnih lokacijah postavljenih že deset fiksnih defibrilatorjev. Prvi je bil nameščen na pročelje zdravstvenega doma, sledile pa so postavitve v Kortah in na Maliji, na Manziolijevem trgu, v Jagodju pred trgovino Mercator in na pročelju stavbe krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava, v Livadah pred trgovino Hofer in na stavbi upravne enote, poleg Mlinčka na izolski tržnici in v Cetorah. Poleg tega Občina Izola poseduje še prenosni defibrilator, ki je vedno na razpolago v službenem avtomobilu občinskih redarjev. V okviru projekta se je za delo z napravo usposobilo že 250 udeležencev tečajev, v prihodnje pa načrtujejo dodatne postavitve defibrilatorjev in usposabljanja širše javnosti.

Foto: Medgeneracijski center, avtor: Občina Izola

»V Sloveniji še vedno največ ljudi umre zaradi srčnega zastoja«, je ob predaji povedal Ladislav Pevnik iz Koronarnega društva slovenske Istre in dodal, da imajo možgani pri srčnem zastoju dovolj kisika le za nekaj minut, zato je ključna takojšnja pomoč tistega, ki žrtev najde. Dostopni čas reševalcev in zdravnikov za nudenje profesionalne oskrbe žrtvam srčnega zastoja je večkrat predolg, zato je pomoč lahko prepozna. S postavitvijo še enega defibrilatorja se je tako razširila mreža naprav za reševanje človeških življenj.

»V našem mestu ves čas stremimo k izboljšanju kakovosti bivanja in življenja prebivalcev tudi s širitvijo javno dostopnih naprav za reševanje življenj,« je poudaril župan, mag. Igor Kolenc in dodal, da je Izola prva v Sloveniji po številu defibrilatorjev na prebivalca.

Izolska občina prav tako sporoča, da bo prihodnji mesec zaživel Medgeneracijski center Izola, ki se nahaja poleg dveh objektov z oskrbovanimi najemnimi stanovanji, namenjen pa bo prav vsem starejšim Izolanom. Center je zgrajen ravno ob osnovni šoli in v bližini univerzitetnega kampusa, kar pomeni večjo možnost za medgeneracijsko povezovanje in s tem dodano vrednost tako za starejše kot učence oziroma študente, so še zapisali.

Povezane vsebine:

V starih izolskih ulicah se skriva nešteto zanimivih zgodb

Izolske terme