INTERVJU

»Izola je uvrščena med vodilne destinacije v mediteranski makroregiji«

Intervju: Mag. Igor Kolenc, župan Občine Izola

Foto: Giorgio Baruffi

Pravkar poteka rekonstrukcija Prešernove ulice. Kako poteka projekt in katere so nadaljnje faze rekonstrukcije?

Drži. Eden večjih projektov v teku je rekonstrukcija Prešernove ceste, ene glavnih cest v Izoli. Rekonstrukcija bo izvedena v dveh fazah. Dela prve na območju med Avtokampom Jadranka in Kajuhovo ulico bodo zaključena predvidoma do konca leta, sledila pa bo druga faza ureditve kolesarskih in peš površin na severni strani ceste. Pri uresničevanju projekta bomo poseben poudarek namenili varnosti vseh udeležencev v prometu, še posebej kolesarjem in pešcem.

Kako poteka urejanje priobalnega pasu med Izolo in Žusterno? Kakšni so kratkoročni načrti in rešitve? Je sodelovanje z MOK pri tem projektu uspešno?

Predaja obalne ceste med Izolo in Koprom ljudem sodi med tiste uresničene projekte, na katere sem najbolj ponosen. Prizadevanja za ureditev tega območja segajo v leto 1963, zaprtje obalne ceste pa sva z županom Mestne občine Koper dosegla v letošnjem letu. Kaj vse je predaja obalne ceste prinesla pešcem in kolesarjem, bomo šele spoznali, je pa to vsekakor območje, ki ga bomo vsebinsko bogatili tudi v prihodnje, saj predstavlja izjemen potencial tako za sedanjo kot prihodnje generacije. Zelo pomemben dokument, ki ga pripravljamo v sodelovanju s koprsko občino, je projektna naloga za regionalni prostorski načrt, s katerim bodo začrtane smernice strateške ureditve območja obalne ceste v prihodnje.

Konec meseca se izteče rok za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Kako komentirate dosedanje korake Slovenije k implementaciji in kako hrvaško stališče?

Težko komentiram, saj nimam dovolj informacij.

Kako poteka sodelovanje turističnih združenj oz. organizacij vseh štirih obalnih občin? Vidite smisel v povezovanju oz. krepitvi sodelovanja pri promociji slovenske Istre kot celovite turistične destinacije?

Kot Istra se vedno bolj povezujemo, prav tako pa v Sloveniji z novo strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017 – 2021 potekajo povezovanja na nivoju makroregij. Izola je uvrščena med vodilne destinacije v mediteranski makroregiji, ki poleg Istre zajema tudi Kras, Vipavo in Brda. V prihajajočem letu bodo turistična združenja oz. organizacije v Istri nastopile na sejmih na ključnih turistično zanimivih trgih, za kar pripravljajo tudi skupni predstavitveni katalog, že nekaj let se pripravlja skupni letni koledar dogodkov, destinacije tudi podpirajo organizacijo skupnih dogodkov, sodelujejo v različnih projektih ipd. Menim, da je povezovanje nujno, saj lahko z njim naredimo večje korake ter povečamo našo prepoznavnost v svetu. Pri tem pa je pomembno tudi to, da vsaka občina najde in ustrezno predstavi svojo razlikovalno prednost, da znamo torej na globalnih trgih predstaviti tako naše skupne značilnosti kot našo raznolikost.

Obalne občine je pred leti povezovala redna morska linija. Številni viri navajajo različne vzroke, zakaj je ni več. Kaj vi mislite o tem? Vidite smisel v ponovni obuditvi te povezave?

Če bi pridobili finančne vire, bi bila redna morska linija zanimiv produkt in dodana vrednost tako za domačine kot turiste, še posebej če bi z njo povezali celoten Tržaški zaliv.

Nehvaležno je ocenjevati delo kolegov županov, pa vendarle. Kako ocenjujete delo županov ostalih obalnih občin? Kateri projekt bi pohvalili, katere pa bi Vi izpeljali drugače?

Ocenjevanje drugih je neprimerno, če za to nisi kompetenten ali imaš na razpolago premalo informacij. Na žalost pa imamo preveč »strokovnjakov«, ki se skrivajo za anonimnostjo in ocenjujejo ter solijo pamet vsem – ne samo županom.

Izteka se drugi mandat vašega županovanja. Katere pomembne dosežke bi izpostavili?

Celotno analizo dosežkov bom naredil ob zaključku mandata. Sicer pa so vsi izvedeni projekti predstavljeni na spletni strani občine.

Katera volilna obljuba ni bila realizirana do danes? Bo realizirana do konca mandata? Če ne – zakaj ne?

Tudi to bo razvidno iz celotne analize ob zaključku drugega mandata.

Boste kandidirali na prihajajočih volitvah? (Če ne boste, kateri so novi izzivi na vaši poti?)

Osredotočen sem na delo za dobrobit Izole in njenih občanov. Izzivov za naprej je veliko, kot rečeno, pa primarno razmišljam o projektih, ki so pomembni za naše mesto.

Kaj počne Igor Kolenc v prostem času?

Sem običajen človek z družino, ki ima hobije, povezane z morjem in obdelavo zemlje, z malo prostega časa in trdno voljo, da s svojimi skromnimi močmi in timskim delom naredi nekaj dobrega za Izolo.

Kaj bi Izolankam in Izolanom zaželeli ob koncu leta?

Božično-novoletni prazniki so ravno v času, ko je zunaj temačno in mrzlo, zato jim želim, da bi jih preživeli v zavetju toplega doma in s tistimi, s katerimi se radi družijo. Čas, v katerem živimo, je neprizanesljiv in žal premalo pozornosti namenimo družini,prijateljem, sorodnikom. Vsem želim
veliko zdravja in sreče ter dobre odnose, ki temeljijo na zaupanju, spoštovanju, poslušanju drug drugega, potrpljenju in vztrajnosti. Pa seveda poguma ne sme zmanjkati, saj se s trdo voljo marsikaj premakne.
Lepe praznike in vse dobro v novem letu.
Vaš župan, mag. Igor Kolenc

Bojan Oblak

Mauro Belac

Povezane vsebine:

Župan je tisti, ki pove, kam želi

Poslanstvo Bunkerfesta je spodbujanje ohranjanja lokalne glasbene scene

Drago Mislej – Mef: Panika je moja muza

“Na mladih svet stoji. Zakaj ne bi tudi Izola?”