SVETLOBNE POSTAVITVE

Izola bo septembra gostila festival Svetlobna gverila

Izola, 23. avgust 2018
Slovenska Istra bo septembra prvič gostila festival Svetlobna gverila. Potekal bo od 7. do 29. septembra, ko bo Izolo osvetlila serija svetlobnih postavitev slovenskih in tujih umetnikov, s pomočjo katerih se bo mestno središče spremenilo v domišljijski prostor, poln vizualnih pripovedi.

Foto: Svetlobna gverila

Festival Svetlobna gverila se je letos odločil za svojo prvo dogodivščino na morju. S potujočo festivalsko edicijo, naslovljeno Re:Akcija, bo gostoval v Izoli. V starem mestnem jedru, na obrežjih in v mestnih parkih se tako obeta serija svetlobnih postavitev slovenskih in tujih umetnikov.

Svetlobna gverila raziskuje medij svetlobe v sodobni vizualni govorici, hkrati pa spodbuja tudi razmislek o pozitivni vlogi umetnosti v javnem prostoru. Središče Izole bodo organizatorji in umetniki z uporabo svetlobe za tri tedne spremenili v prostor igrive domišljije in vznemirljivih vizualnih pripovedi. Ob boku starejšim delom, ki so bila ustvarjena za prejšnje edicije svetlobnega festivala v Ljubljani, bodo v Izoli predstavili še vrsto novih produkcij, ki so jih ustvarili lokalni umetniki oziroma udeleženci delavnic.

V okviru festivala se bodo odvili tudi trije petkovi zvočno-vizualni performansi na Manziolijevem trgu – prvi ob odprtju 7. septembra, sledila pa mu bosta še performansa 14. in 21. septembra. Na fasadi cerkve na Manziolijevem trgu se bodo izmenjavale video projekcije različnih lokalnih umetnikov in umetniških skupin, ki bodo z gibljivimi slikami in zvokom stavbi vdihnili novo življenje.