ČEZMEJNO SODELOVANJE

Iz Kopra v Trst kmalu z električnim avtobusom

Koper, 5. marec 2018
V bližnji prihodnosti bo mesti Trst in Koper povezovala tudi redna avtobusna linija z vozili na električni pogon.

Foto: Občina Koper

Prvi dan v marcu je koprski župan Boris Popovič obiskal tržaškega kolega Roberta Dipiazzo, da bi se pogovorila o bodoči avtobusni liniji. Popoviča je spremljal predsednik uprave Petrola, Tomaž Berločnik, enega od partnerjev, ki bo poskrbel za infrastrukturo. Podpis pisma o nameri naj bi sledil v kratkem, so sporočili s koprske občine.

Projekt predstavlja prvo tovrstno mednarodno povezavo v Evropi, Trstu pa odpira tudi nove možnosti trajnostne povezave z letališčem Ronki.

Avtobusna povezava z električnimi avtobusi med Trstom in Koprom naj bi bila vzpostavljena v okviru obsežnega projekta Multi-E, s katerim namerava konzorcij partnerjev kandidirati za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev.

Poleg tržaške in koprske občine bi pri vzpostavitvi nove mednarodne avtobusne povezave sodelovali še družbi Petrol in Arriva, ki bi poskrbeli za postavitev polnilnic za polnjenje električnih avtobusov na glavnih avtobusnih postajah v Kopru in Trstu ter vzpostavitev infrastrukture za polnjenje električnih vozil v mestu, ki bi bila namenjena javnemu polnjenju in kasnejši morebitni vzpostavitvi alternativnih oblik prevoza v smislu e-taksijev in e-shuttle prevozov, so še sporočili z občine.

 

Povezane vsebine:

Valter Flego: Raznolikost ljudi ne deli, temveč bogati in združuje

Sodelovanje pri promociji in trženje destinacije Koper