AKTUALNO

Istrski priimki (1) – Panger

Priimek Panger najdemo prvič zapisan v središču Kopra že daljnega leta 1555, veliko prej kot druge slovenske priimke. Nastal je iz svetniškega imena Pankracij. Nekoč je bil sv. Pankracij, ki je danes precej pozabljen, zelo priljubljen. To dokazujejo številni priimki in pregovori. »Če Pankraca sonce peče, sladko vince v klet priteče,« denimo.

Foto: Prva omemba priimka Panger je iz leta 1555. Knjigo hrani Škofijski arhiv Koper.

Vremensko majsko ohladitev pa tudi vsi poznamo po svetniški »ledeni« trojici Pankracij, Servacij, Bonifacij. Imamo ogromno priimkov, ki so nastali iz imena prvega svetega »ledenega moža«: Panger, Pangerc, Pangeršič, Pankračič, Pangrec, Pangeršek, Pangrič, Pongrac, Pongarčič, Pongrašič. Maloazijski svetnik sv. Pankracij je umrl leta 304 mučeniške smrti v Rimu za časa cesarja Dioklecijana. Ime je v latinščini nastalo iz izpeljanke grške besede pankretas, ki pomeni vsemogočen.

Priimek Panger je nastal v istrskem zaledju, verjetno v Kortah nad Izolo. Pred kakimi šestimi stoletji je tam živel Pankrac, po katerem so njegovi potomci začeli nositi priimek iz njegovega imena. Priimek se je dokončno izoblikoval kasneje, vendar v samo eno različico, Panger.

Foto: Tino Mamič

V Kopru, kjer Škofijski arhiv hrani najstarejšo župnijsko matično knjigo, najdemo prvega Pangerja že na začetku. 15. decembra 1555 je bila v stolnici krščena Zuana Panger, hči Giorgia Pangerja. Kako se je v resnici imenovala, Ivana ali Zuana ne vemo, saj so vsi zapisi v latinščini in italijanščini.

Foto: Priimek De Panger iz koprske krstne knjige leta 1556. Knjigo hrani Škofijski arhiv Koper.

Lahko pa trdimo, da so njeni predniki priimek prinesli iz istrskega zaledja. Priimek v 16. stoletju najdemo tudi v Dolini pri Trstu. Gre za plemenito rodbino Pangerc, ki je mogoče povezana tudi s Pangerji iz Kopra. Tudi pri slednjih najdemo tu in tam pred priimkom besedico »de«, ki nakazuje morebitno plemiško poreklo.

Tino Mamić (prof. zgodovine in sodni izvedenec za rodoslovje)