PRIREDITVE

Istrski oktoberfest: Buče, pivo in okus po soli

Portorož, 15. oktober 2017
Včeraj se je v nekdanjem skladišču soli Monfort v Portorožu odvil 1. Istrski oktoberfest, v središču katerega so poleg piva bile še buče in okus po soli.

Foto: Nataša Fajon

Sobotna prireditev je bila posvečena buči, jesenskemu sadežu, ki nas razvaja v najrazličnejših oblikah in barvah. V Monfortu jih je bilo kar nekaj na ogled, od najmanjših do največjih, od vsem znanih oranžnih buč do zelenih z bodicami.

Foto: Nataša Fajon

Buče pa niso bile le paša za oči, iz njihovega sočnega mesa so pridne gospodinje pripravile sladke in slane dobrote, ob katerih so se vsem cedile sline.

Na dogodkih, ki jih navdihnejo okus in vonj po Istri, ne sme manjkati belo zlato, zato so obiskovalci sobotnega Oktoberfesta razvajali svoje brbončice tudi z dobrotami, ki jim je piko na i dala ravno piranska sol, tista, ki so jo včasih skladiščili v Monfortu.

Foto: Nataša Fajon

Oktoberfest pa je seveda sinonim za pivo, potoke piva, v dveh velikih dvoranah so se predstavljali različni proizvajalci te priljubljene pijače, ki so jo pivoljubci lahko degustirali vse do tretje ure zjutraj.

Hrani in pijači se prileže tudi zabava, za kar je poskrbel bogat kulturni program. V njem so se predstavile skupine Skupnosti Italijanov Piran – Solinarska družina, Skupina veslačic Voga Veneta, skupina likovnikov s svojimi deli, posvečenimi bučam – za glasbeno vzdušje pa so poskrbeli skupina Muja Folk Serenade iz Milj, vokalna skupina Quei del mureto iz Buj, skupina mandolinistov Serenate iz Pirana, Kvartet Bora iz Trsta, MePZ Giuseppe Tartini iz Pirana, ŽPZ Ivan Grbec iz Škednja, MePZ Italijanske skupnosti iz Momjana in zbor Semplici note iz Milj.

Foto: Nataša Fajon

Večerni program je začel DJ Adriano, za njim pa so oder zasedli člani skupine Ne me jugat, ki so pivoljubce, sladokusce in ostale zabave željne obiskovalce razvajali do tretje ure zjutraj.

Oktoberfest je organizirala Italijanska samoupravna skupnost iz Pirana in Društvo mladih italijanske narodne skupnosti v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana.

Povezane vsebine:

Letošnji FEMF so zaznamovale slovenske premiere festivalskih uspešnic

Poslanstvo Bunkerfesta je spodbujanje ohranjanja lokalne glasbene scene

Nataša Fajon