SPUST PRINCESKE

Išče se pogumna princeska, ki se bo spustila s piranskega zvonika

Piran, 16. maj 2018
Društvo ŠKID bo letos ponovno organiziralo Spust princeske z zvonika, pred tem pa je na vrsti izbor dekleta ali ženske, ki bo zbrala dovolj poguma za ta nevsakdanji podvig.

Spust princeske 2017, avtor: Nataša Fajon

Kot so sporočili neutrudni člani društva ŠKID jaz sem najboljši, se bo najbolj čustvena in prisrčna prireditev, ki je do sedaj na Tartinijev trg pripeljala nepregledno množico ljudi, zgodila v soboto, 14. julija. V društvu obljubljajo, da bo letošnji spust še čarobnejši. V ta namen pripravljajo kar nekaj novosti.

Tokrat bo prireditev potekala ves vikend. V petek, 13. julija, bo lanska princeska Sanja svečano predala krono in s tem simbolično izročila skrb za srečo in ljubezen Pirana novi princeski 2018.

Izbor letošnje princeske se bo pričel že v petek, 18. maja. Kandidatke morajo izpolnjevati tri pogoje – dekle ali žena, ki se bo prijavila, mora imeti stalno prebivališče v občini Piran, biti mora polnoletna in … ženskega spola. Vse zainteresirane princeske se lahko prijavijo na spletni strani www.skid.si.

V soboto, 14. julija, se bo pogumna princeska spustila po 150 metrov dolgi vrvi z zvonika cerkve sv. Jurija na Tartinijev trg. Takoj za tem bodo skozi temno noč zašvigale goreče puščice, ki bodo v mandraču zakurile bežečega zmaja. Spektakel se bo s trga preselil k morju in na morje. V nedeljo bo princeska na zvonik dvignila svojo zastavo, ki bo spravljena v zvoniku skrbela za varnost in ljubezen Pirana in Pirančanov.

Spust princeske 2017, avtor: Nataša Fajon

Spust princeske z zvonika je posvečen čudežu, za katerega je zaslužen sv. Jurij, ko je leta 1343 Piran in Pirančane rešil pred strašno nevihto in poplavami. V znak hvaležnosti so ga Pirančani sprejeli za zavetnika svojega prelepega mesteca in mu na »piramidi« iznad mesta postavili mogočno cerkev in zvonik.

Letošnjo 675. obletnico čudeža bodo povezali z zastavo, na kateri bo »slika«, ki jo je 16. 2. 1347 iz Avignona v Piran poslal sam papež Klement VI. V papeževi buli je slika sv. Jurija na konju, ki zabode zmaja in tako reši princesko. Za zastavo prireditve so uporabili originalno princesko s papeževe slike in na ta način še bolj povezali Piran, Pirančane in sv. Jurija.

Organizatorji vabijo vsa dekleta in žene, ki imajo stalno prebivališče v piranski občini, da se prijavijo na izbor za Princesko 2018. Izbranka bo strah pred višino odpravljala na Zip line v Bovcu. Naj izdamo še eno skrivnost, obleka za princesko se že šiva!

Ime letošnje izbranke bomo izvedeli že 16. junija, saj princesko čakajo velike obveznosti: pomerjanje nove obleke, trening in spust nad prepadi, fotografiranja in snemanja, predvsem pa zbiranje poguma za spust s piranskega zvonika.

Povezane vsebine:

Tudi letošnji princeski je na pomoč priskočil sv. Jurij

Imamo novo piransko princesko