SVETLOBNA GVERILA

Igre svetlobe po izolskih ulicah

Izola, 8. september 2018
Včeraj zvečer je v parku Pietra Coppa v Izoli potekalo odprtje festivala Svetlobna gverila, ki bo do 29. septembra spremenil obmorsko mestece v domišljijski prostor, poln vizualnih pripovedi. Turisti in predvsem domačini bodo lahko tako raziskovali ulice, parke in obrežja v povsem novi luči, saj bo mesto osvetlila serija svetlobnih inštalacij slovenskih in tujih umetnikov.

Foto: Kriss Dassena

Svetlobna gverila je festival, namenjen predstavljanju umetniških stvaritev, katerih izraznost temelji na svetlobi. Domuje sicer v Ljubljani od leta 2006, a že sedmič v ciklu Re:Akcije poteka izven njene primarne lokacije in gostuje po različnih krajih širom Slovenije, tokrat prvič na slovenski obali. Zasluge za to gredo Izolanu Marku Vivodi, sokuratorju festivala, poleg Katerine Mirović, ter avtorju in soavtorju predstavljenih umetniških svetlobnih projektov.

Po besedah Katerine Mirović na včerajšnjem odprtju festivala gre za posebno edicijo, saj s svojimi umetninami naenkrat sodeluje veliko število lokalnih avtorjev. Večina jih deluje pod okriljem neformalnega kolektiva Stran 22, ki se z inštalacijami na izolski Svetlobni gverili prvič predstavljajo javnosti. Ob boku projektov, ki so nastali za starejše edicije festivala v Ljubljani, so na ogled tudi nove stvaritve in izdelki, ki so jih mladi ustvarili na delavnicah v okviru festivala zadnjih 14 dni. Nekatera umetniška dela so tudi interaktivna, kar pripomore k posebnemu doživetju mesta.

Cilj festivala je umeščati umetniške projekte v javne prostore in tako preobračati običajen videz arhitekture in urbanih ambientov. Kot je pojasnila Mirović, skušajo s tem “približati sodobno umetnost javnosti, tudi ljudem, ki ne zahajajo v galerije in umetniške inštitucije”, hkrati pa želijo “spodbuditi prebivalce mesta k raziskovanju javnega prostora in k aktivni udeležbi pri njegovem oblikovanju”.

Foto: Kriss Dassena

Na 16 točkah, ki se nahajajo v ulicah starega mestnega jedra, na obrežjih, v parku Pietra Coppa in Borisa Benčiča ter v gozdičku na Svetilniku, so umeščene svetlobne postavitve na temo narave, poseben fokus pa je na morski in ribiški tematiki, ki se še posebej ujemata z utripom mesta. Svetlobna gverila bo za tri tedne nedvomno popestrila sprehod po mestu, ki se je spremenilo v pravo galerijo na prostem.

Foto: Kriss Dassena

Foto: Kriss Dassena

Za piko na i bo festival ponudil še tri zvočno-vizualne performanse, ki jih bo moč slišati in videti 14., 21. in 28. septembra na Manziolijevem trgu. Na pročelju tamkajšnje cerkve se bodo izmenjavale video projekcije različnih lokalnih umetnikov in umetniških skupin, ki bodo z gibljivimi slikami in zvokom stavbi vdahnili novo življenje.

Že včeraj bi sicer moral festival odpreti otvoritveni performans, a so ga morali, po besedah Katerine Mirović, zaradi zabave, ki jo je priredilo neko podjetje na trgu, žal prestaviti na zadnji petek v mesecu. S festivalom želijo poudariti tudi to, da so umetniki pomembni soustvarjalci mesta, a kot je dejala Mirovičeva, je umetnost očitno še vedno manj pomembna od denarja in se mora zato umikati iz javnega prostora.

Kriss Dassena

Povezane vsebine:

Izola bo septembra gostila festival Svetlobna gverila