PREVENTIVNA AKCIJA

Hitrost ubija – vozimo pametno

Koper, 17. april 2018
Prehitra vožnja je najpogostejši vzrok in dejavnik prometnih nesreč, zaradi katerega je na slovenskih cestah lani umrlo 46 oseb. Včeraj, 16. aprila, se je začela preventivna akcija Hitrost ubija – vozimo pametno.

Foto: AVP

Kot so sporočili s koprske policijske uprave, so v letu 2017 na območju Policijske uprave Koper obravnavali 1275 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 9 oseb, 86 jih je bilo huje, 487 pa lažje telesno poškodovanih.

Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo v občini Postojna in Ilirska Bistrica (po 3 smrtne nesreče). Na avtocesti so se zgodile 3 prometne nesreče s smrtnim izidom. Med mrtvimi so izstopali vozniki motornih koles (4)in sopotniki v osebnih vozilih (3).

Najpogostejši vzrok pri smrtnih prometnih nesrečah je bila nepravilna stran in smer vožnje – v petih primerih – in neprilagojena hitrost v treh primerih. Trije povzročitelji smrtnih nesreč so bili pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1,32 promila.

Termin preventivne akcije ni izbran naključno, saj se v pomladnem času razmere na cestah izboljšujejo, zato ljudje oz. vsi vozimo malo hitreje, ker imamo lažen občutek, da smo bolj varni na cesti, hkrati pa se v tem času v prometu pojavlja veliko udeležencev, kot so pešci in kolesarji,” je na novinarski konferenci ob pričetku akcije dejal Robert Vehovec iz sektorja prometne policije.

Na policijski upravi opozarjajo, da je neprilagojena hitrost med glavnimi dejavniki prometnih nesreč na slovenskih cestah, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje žal še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. Pozabljajo, da promet in cesta napak ne oproščata. Ne zavedajo se, da je dovolj zgolj trenutek nepazljivosti, ki jim lahko popolnoma spremeni življenje, in da je lahko usodna že najmanjša prekoračitev hitrosti.

Foto: AVP

“V prvem tednu akcije napovedujemo, da bomo poostreno nadzirali hitrost na cestah, višek naših aktivnosti pa bo v sredo, ko bomo izvedli maraton nadzora hitrosti, vozniki lahko na ta dan policijo pričakujejo na več kot 600 lokacijah,”je napovedal Vehovec.

Dodal je, da bodo lokacije tako kot vedno objavljene na spletu, tako da jih bodo vozniki lahko preverili in se prepričali, da so izbrali najbolj kritične oz. tiste, ki jih ljudje sami predlagajo. Kot je sklenil, izkušnje zadnjih let kažejo, da ljudje po takšnih akcijah še nekaj časa vozijo bolj počasi, kar ima pozitivne vplive na prometno varnost.

V okviru nacionalne akcije Hitrost, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, vsako leto ozaveščajo in informirajo ljudi, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu največ storijo z lastnim odgovornim ravnanjem. S tem namenom v treh obdobjih v letu (april, junij, avgust) še posebej intenzivno potekajo preventivne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti voznike na dosledno spoštovanje omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditev vožnje razmeram na cesti. Agencija pripravila tudi preventivne dogodke na temo hitrosti, trije večji bodo potekali 17. maja v Novi Gorici, 7. junija v Kopru in 8. junija v Celju.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Heroj ni tisti, ki vozi pod vplivom alkohola, ampak tisti, ki sede za volan trezen