KULTURA

Gosta prvega jesenskega SloVečera bosta Vanja Pegan in Damijan Stepančič

Koper, 12. september 2017
Prvi jesenski SloVečer Oddelka za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem bo v znamenju haikujev.

Foto: FB

Oddelek za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem v novem nizu kulturnih prireditev SloVečeri vljudno vabi na prvi jesenski SloVečer z Vanjo Peganom, avtorjem zbirke haikujev Vsaj za pesem odmaknjen od tega sveta,in ilustratorjem Damijanom Stepančičem, ki bo jutri, v sredo, 13. septembra 2017, ob 18. uri v atriju Pretorske palače (dostop s Titovega trga in Garibaldijeve ulice, Koper/Capodistria).

Vanja Pegan (roj. 1967) je objavil tri zbirke kratke proze: Kopanje mornarjev v topli vodi (2002), Nebo davnega poletja (2007) in Štiri morske milje (2012), štiri romane: Čoln (2005), Pisatelj, Adam in pilot (2006), Potovanje na začetek poti (2009) in Svetilnik (2017) ter pesniško zbirko Vsaj za pesem odmaknjen od tega sveta (2017). Napisal je tudi nekaj knjig za otroke, besedila za gledališke predstave in podpisal več avtorskih scenskih glasb za gledališče. Živi in dela v Izoli in Piranu. Njegova prva pesniška knjiga vsebuje 167 haikujev v treh ciklih, njihov povezovalni element je morje. Iz spremne besede: »Knjiga haikujev ni namenjena hitremu, hlastnemu branju. Najbolje se je z njo nekje zasidrati, se prepustiti njenemu plivkanju in pesmi brati počasi, z občutkom za podobe, ki nam jih riše na morski gladini in obzorju, ki ga zamejuje črta morja.« Povod za tokratno srečanje je ponatis oz. nova izdaja, saj so izvodi prvega natisa že pošli.
 

NF