FILM

Glavna nagrada Družini Roka Bička, Ivanu Janeza Burgerja pa največ nagrad

Portorož, 17. september 2017
Jubilejni 20. Festival slovenskega filma, ki se je zaključil včeraj, so sklenili s podelitvijo filmskih nagrad. Vesna za najboljši celovečerni film je bila dodeljena filmu Družina, dokumentarcu Roka Bička, vesna za najboljši celovečerni igrani film pa je pristala v rokah Janeza Burgerja za film Ivan.

Foto: FSF

Pri dokumentarcu Roka Bička Družina gre za observacijski dokumentarni film, v katerem desetletje sledimo mlademu Mateju, rojenemu v družini s posebnimi potrebami.

“Družina je s svojim neizprosnim prikazom življenja na socialnem in kulturnem robu prepričljivo pokazala, da se širši družbeni problemi na koncu vedno lomijo na konkretnem posamezniku. Film je še posebej prepričljiv, ker režiser posnetega materiala ni zvezal v lahko razumljivo pripoved, ki bi gledalcu ponujala preprosto interpretacijo dogajanja. Za film je namreč značilna kompleksna dramaturška časovna in prostorska struktura, ki nas sili, da si dogajanje osmislimo sami aktivni gledalci, ki ne sprejemajo vsega, kar nam ponujajo vedno bolj populistično naravnani množični mediji,” je izbiro najboljšega filma utemeljila žirija.

Film je nastal v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti in koprodukciji RTV Slovenija.

Ivan se bo v anale jubilejnega 20. festivala zapisal kot najbolj nagrajen film, saj je poleg vesne za najboljši celovečerni igrani film prejel še vesno za najboljši scenarij (Srdjan Koljević, Melina Koljević, Janez Burger, Aleš Čar), masko in glasbo, glavna igralka Maruša Majer pa je bila okronana z vesno za najboljšo glavno žensko vlogo.

Film je nastal v produkciji Staragare ter koprodukciji Propeler Filma Zagreb in RTV Slovenija. Film v režiji Janeza Burgerja je kompleksna upodobitev ženske v duševni stiski.

“Burger je z Ivanom ustvaril vrtoglavi ples podob in zvokov, ki gledalca zgrabi že v prvem prizoru in ga ne spusti vse do konca. Tak film tvori pretresljiv komentar stanja duha v sodobni Sloveniji in ne le to. Njegovo skoraj hipnotično osciliranje med čustvi hrepenenja in obupa je namreč nekaj, kar lahko tako ali drugače prepoznamo vsi,”je žirija utemeljila odločitev za nagrado.

Tudi nagrade za najboljšo žensko vlogo ni bilo težko utemeljiti, saj se je Maruša Majer po besedah žirije vlogi Mare poklonila v celoti, vanjo je vložila “svoj duh, telo, ranljivost in vzdržljivost”.

Burgerjev Ivan je izven tekmovalnega programa prejel še nagrado Art kino mreže Slovenije ter nagrado društva filmskih kritikov.

Foto: FSF

Art kino mreža Slovenije je že četrto leto zapored v okviru festivala podelila svojo nagrado. Žirija v sestavi Aliki Kalagasidu (ljubljanski Kinodvor), Samo Seničar (celjski Mestni kino Metropol) in Žiga Kump (Kulturni dom Krško) je v obrazložitvi zapisala: “Film Janeza Burgerja Ivan je psihosocialna diagnoza današnjega časa o izgubljenosti sodobnega človeka in iskanju samega sebe. Osrednja protagonistka filma je oseba, ki ne spada nikamor oziroma ne pripada nikomur. Da bi postala to, kar mora postati, ji ne preostane drugega, kot da vzame stvari v svoje roke. Burger na pleča Maruše Majer postavi čustveno zahtevno psihološko zgodbo, ki jo skupaj spretno privedeta do zaključka brez kančka sentimentalnosti in patetike.”

Vesno za najboljšo režijo je prejela Hana A. W. Slak za film Rudar, vesno za najboljšo moško vlogo pa je dobil Leon Lučev, ki je nastopil v Rudarju, film pa je prejel še vesno za montažo, šla je v roke Vlada Gojuna. Hana Slak je v filmu upodobila življenjsko usodo rudarja Mehmedalija Alića, vodje rudarskih del pri izkopu posmrtnih ostankov žrtev povojnih pomorov v Barbarinem rovu.

Nagrado občinstva je prejel film Košarkar naj bo s povprečno oceno 4,86, drugo mesto pa je pripadlo filmu Ivan.

Najvišjo nagrado za domačo kinematografijo, Badjurovo nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, so na uvodni slovesnosti podelili Franciju Zajcu, enemu najbolj aktivnih producentov avdiovizualne produkcije pri nas.

Na letošnjem festivalu je bilo predstavljenih 97 filmov, za nagrade se je potegovalo 52 filmov, med temi je bilo 16 celovečernih. Prikazanih je bilo še 32 preglednih filmov, v spremljevalnem pa 13. V spremljevalnem programu so v novi sekciji Podmladek prikazali sedem, v sekciji Posvečeno pa šest filmov. Na letošnji festival je bilo prijavljenih kar 186 filmov, največ v dvajsetih letih njegovega obstoja.

Povezane vsebine:

S pesniško zbirko Vanje Pegana se upočasni čas, izostri dojemanje lepote in poglobi občutenje sebe

Premiere Gledališča Koper ponujajo vpogled v razmišljanje naših sosedov

Topel sprejem za Gorana Vojnoviča v Tartinijevi hiši

Jubilejni pregled vrhuncev slovenske filmske produkcije

NF