NOČI POEZIJE

Gašper Malej prejel mednarodno nagrado na pesniškem festivalu v Romuniji

Koper, 23. julij 2018
Prevajalec, urednik in pesnik Gašper Malej je na 22. mednarodnem pesniškem festivalu Noči poezije, ki je potekal med 11. in 17. julijem v romunskem mestu Curtea de Arges, prejel evropsko nagrado za poezijo, objavljeno v festivalskem zborniku v romunskem in angleškem prevodu.

Foto: Kulturni klub

Kot so sporočili iz neodvisne nevladne organizacije KUD AAC Zrakogled iz Kopra, v okviru katere od leta 1996 delujejo pisci, prevajalci, ustvarjalci s področja uprizoritvenih umetnosti, pedagogi in raziskovalci, se je Gašper Malej udeležil 22. mednarodnega pesniškega festivala „Noči poezije” (Nopţile de Poezie), ki ga organizira mednarodna akademija „Orient-Occident”. Na njem je sodelovalo okoli 100 pesnikov in drugih ustvarjalcev iz 35 držav Evrope, ZDA, Srednje in Južne Amerike.

Gašper Malej je bil med osmimi dobitniki nagrad in priznanj za poezijo in druge umetnosti, ki jih je ob izteku festivala podelila strokovna žirija pod vodstvom pesnice Caroline Ilica. Prejel je „evropsko nagrado” za poezijo, objavljeno v festivalskem zborniku v romunskem in angleškem prevodu.

Foto: Kulturni klub

Gašper Malej se je rodil leta 1975 v Kopru, kjer tudi živi in ustvarja. Od leta 2004 je samozaposlen v kulturi. Na ljubljanski filozofski fakulteti je diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije. Od leta 1992 objavlja v dnevnem časopisju, različnih literarnih, kulturnih in strokovnih revijah ter v drugih medijih v Sloveniji in tujini. Posebej intenzivno se ukvarja s prevajanjem italijanske književnosti in je eden od najbolj uveljavljenih slovenskih literarnih prevajalcev svoje generacije.

Za svojo pesniško zbirko Otok, slutnje, poljub (2004) je bil nominiran za nagrado za najboljši literarni prvenec na 21. Slovenskem knjižnem sejmu. Njegov opus obsega tudi zbirke Rezi v zlatem (2009), po kateri je nastal večmedijski performans BS-LP: Biti svoj lastni prevod in Pod tisto celino (2017).

Povezane vsebine:

Marko Matičetov: Pesmi so vedno korak k sebi

Jasna Čebron: Vsak odziv na literaturo je pravilen, napačen je samo molk