INTERVJU

Gašpar Gašpar Mišič: V politiki je poudarek na formi, v gospodarstvu pa na vsebini

Gašpar Gašpar Mišič je človek, ki se rad odzove povabilu na pogovor. Sprejme nas v svoji pisarni v Luciji in zato prekine debato ob čaju s svojo jadralsko ekipo. Skrbno se namreč pripravljajo na jadralno sezono. Državne politike se zdaj otepa, o lokalni še razmišlja, najraje pa bi bil zavezan gospodarstvu.

Foto: Osebni arhiv

Vsako jutro si vzamete čas za fitnes ali plavanje, enako je bilo danes, preden sva se dobila. Menda ne plavate v morju v takem vremenu?

Tudi mene zebe, zato pozimi plavam v bazenu, v morju plavam, dokler je toplo. Rekreacija je moje dnevno jutranje opravilo. Vsako nedeljo pretečem 21 kilometrov. Takšen način me sprošča in mi daje moč. Moje življenje je razgibano, včasih turbulentno in treba je znati premagovati ovire.

Ena vaših športnih strasti je tudi jadranje.

Jadranje je zame eden najlepših športov. Je timsko delo, zahteva veliko garanja, včasih tudi trpljenja. Vendar ovire zlahka premaguješ, ker je tu celotna ekipa tako na pripravah kot na regatah.

Boste tudi na letošnjih regatah v ekipi Dušana Puha?

Kar nekaj let sem že v tej ekipi in sem zadovoljen. Smo dobra ekipa. Dušan Puh je živa legenda slovenskega jadranja in zelo dober skipper, taktik, športnik in človek. Je odličen motivator, ki drži pokonci vso ekipo. Seveda se družimo tudi izven sezone regat.

Torej po vašem mnenju obstajajo vzporednice med dobrim, uspešnim taktikom pri jadranju in vodjo neke gospodarske družbe?

Do neke mere se to lahko enači. Zagotovo se je na obeh položajih potrebno izkazati kot dober organizator, motivator, tudi psiholog. Ko delaš z ljudmi, moraš imeti sposobnost oceniti, v kakšnem stanju je posameznik, s katerim delaš. Tako lahko uspešno krmariš skozi proces, kakršenkoli že je.

Vaša jadrnica, Adriatic Europa, je sicer pred kratkim morala iz Kopra, kjer je bila privezana v tamkajšnjem mandraču, kar je šlo z roko v roki z vašim odhodom s čela koprske komunale.

Drži. Vendar pa je zgodba širša. Leta 2015 se je razmišljalo o boljši povezanosti ljudi z morjem in jadranjem. Tako se je porodila ideja, da bi v promocijski projekt Capovizija vključili tudi jadralni šport kot povezovanje in razpoznavanje Kopra in Slovenije kot pomorske države. Našli smo skupen jezik z Dušanom Puhom, Gašperjem Vinčecem in Mitjo Kosmina. Na jadra jadrnic Adriatic Europe in Maxi Jene smo ponosno izobesili grb Mestne občine Koper in se podali na regate širom Jadrana in dosegali kar nekaj uspehov. V februarju smo prejeli sklep koprskega župana, da Mestna občina Koper ni več zainteresirana za tovrstno promocijo. Odločitev spoštujemo. Mestni občini Koper smo hvaležni za dosedanjo podporo.

Sta se s koprskim županom sprla?

Ne, nisva se sprla. Razhajava se v nekaterih pogledih in vrstnem redu vrednot. Bila sva odličen ″dvojec brez krmarja″ v iskanju rešitev za recimo bertoško vpadnico, zaprtje obalne ceste in razvinjetenje predora Markovec, razširitev bertoške vpadnice, ukrepih na šmarski cesti, skratka na razvojnih infrastrukturnih projektih. Premagovanje birokratskih ovir mi predstavlja izziv, a ko se dotaknemo ovir, ki niso skladne z mojimi samorastniškimi vrednotami, se moj svet ustavi. Takšen sem. Ravnanje koprskega župana seveda ni povezano z jadrnico. Ta ukrep je le posledica moje zavrnitve županovi zahteve.

Marsikdo je pomisli, da je zadeva zaigrana.

Zadeva ni zaigrana. Sam sem svojo samopodobo gradil petdeset let in do sedaj nisem zapadel v skušnjavo, ki bi mojo samopodobo spremenila na slabše. O meni so pisali in govorili dosti neresnic, me povezovali z raznoraznimi obrazi. Uspevam iti čez vse to, saj imam pri sebi razčiščene pojme. Meje si od nekdaj določam sam.

Zadovoljen sem, da smo v Marjetici Koper dosegali dobre rezultate. Veliko stvari smo izboljšali. Dobro opravljenega dela ni mogoče zamolčati. Razhajanje med mano in županom MOK se je pokazalo, ko nisem izpolnil njegovih pričakovanj oz. zahtev, ki niso bila skladna z mojimi nazori in vrednotami, o čemer so mediji že poročali. Na tej točki sva se z županom tudi razšla.

Foto: Osebni arhiv

Pravite, da je politika zgolj forma, gospodarstvo pa bazira na vsebini. Sami imate na tem področju različne izkušnje, tudi z vodenjem Luke Koper na primer. Kako danes gledate na to zgodbo?

Na čelu Luke Koper sem bil dobrih sedem mesecev. Tam sem dodobra spoznal, da sta gospodarstvo in politika dva različna svetova. Politiko sem poznal zelo dobro. Bil sem poslanec v Državnem zboru RS, državni sekretar za področje velikih infrastrukturnih projektov in pomoč podjetjem v težavah v kabinetu predsednice vlade in v kabinetu ministra za gospodarstvo. Na vladi sem se soočal s težavo, saj so zagovarjali konsolidacijo javnih financ z zadolževanjem države in višanjem davkov. Odstopil sem z vseh funkcij, ker se s takšnim ravnanjem nisem mogel sprijazniti. Šel sem v gospodarstvo, v Luko Koper, brez politične podpore in s podporo delavcev in lokalne skupnosti. Mnogi so sicer trdili in še vedno trdijo, da je šlo v tem primeru za politično kadrovanje, vendar to ne drži. Celotna politika je bila proti meni, ker jim pri kadrovanju ni uspelo spraviti na položaj njihovega kandidata. Kakorkoli. Rezultatov, ki smo jih v Luki Koper dosegli pod mojim vodstvom, ne more izbrisati nihče. Gospodarstvo bazira na vsebini, na dobro organizaciji in opravljenem delu.

Torej ste bolj doma v gospodarstvu kot v politiki?

Marsikdo iz gospodarstva se je tako kot jaz odločil za prestop v politiko z dobrimi nameni, da bi prenesel dobro prakso tudi na politični parket in s tem olajšal delo gospodarstvu. Če je slaba politika, je vse slabo. Če pa je politika dobra, razvojno naravnana, je država stabilna, varna in državljani zadovoljni. Slovenija je prečudovita podalpska državica. Žal nam politiki dnevno dokazujejo, da so jo sposobni razvijati le v spiralo stihije. Ne morem biti del takšne politike.

Kakšne pa so vendarle vaše ambicije oziroma načrti na tem področju. Boste kandidirali bodisi na državnozborskih bodisi lokalnih volitvah, ki nas čakajo to leto?

Državne politike se otepam. Sicer podpiram nove obraze, ker ta država potrebuje korenite spremembe. Stari obrazi so razočarali, in če se tega ne zavedajo sami, se morajo državljani, volivke in volivci. Poleg tega je tu še velika težava, in sicer nenehni poskusi okoriščanja posameznikov na račun javnega. Za usodne napake pa odgovornosti ni sprejel še nihče.

Kaj pa županske volitve?

Konkretnih povabil je kar nekaj. Moram reči, da imam mešane občutke, ob tem, da imam doma tudi precej dela. Po eni strani bi se najrajši posvetil družinskemu poslu, spet po drugi pa vem, kaj je potrebno postoriti v občini, poznam rešitve, vem, kako izpeljati stvari. Moj pogled je usmerjen v povezovanje celotne obale. Skratka, za pravilno odločitev potrebujem čas in mir. Zato trenutno plavam, tečem in se skupaj z ekipo pripravljam na jadralno sezono, ki jo že vsi nestrpno pričakujemo.

Eva Branc