KINO POD ZVEZDAMI

Filmsko poletje v Piranu bo odprl film Roka Bička Družina

Piran, 29. junij 2018
Poletje je tisti čas, ko lahko izbiramo med številnimi prireditvami, katerih največji čar je v tem, da se preselijo na prosto. Pod zvezdnatim nebom tako poslušamo glasbo, si ogledujemo gledališke predstave, plešemo, poslušamo in beremo poezijo prozo, in če imamo srečo, uživamo ob filmskih projekcijah na čudovitem vrtu nad morjem.

Foto: Nataša Fajon

Za filmske sladokusce, ki poletne večere radi preživijo tudi ob ogledu filmov, ki ne sodijo v standardno hollywoodsko produkcijo, že nekaj let skrbi Župnija Piran. Na najlepšem vrtu v Piranu, v Pastoralno-kulturnem centru Georgios, ki se nahaja ob stolni cerkvi sv. Jurija, si lahko vsako sredo v juliju in avgustu ogledate filme, ki vas bodo očarali z nenavadnimi zgodbami, zgodovinskimi dogodki in aktualnim dogajanjem.

Kino pod zvezdami Piran se bo začel v sredo, 4. julija, ob 21. uri, prvi večer pa je že tradicionalno posvečen domačemu, slovenskemu filmu. Tokrat bo filmsko poletje v Piranu odprl
celovečerni dokumentarec režiserja Roka Bička Družina, ki je na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši film.

Foto: Nataša Fajon

Družina je resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let osrednjega lika in ni na sledi senzacijam, temveč občutjem, so zapisali na spletni strani Slovenskega filmskega centra. V njem Matej Rajk odrašča v družini oseb s posebnimi potrebami v neki obrobni vasici, a je sam povsem drugačen, tako od drugačnosti kot od normalnosti. Usoda ga vseeno dohiti, ko z dekletom Eli dobita hčerko in njuna zveza kmalu zatem razpade. Vname se boj za skrbništvo hčerke Nie, vse dokler se Matej ne odloči za radikalen izhod iz začaranega kroga, tako družinskega kot življenjskega.

Po besedah Roka Bička je pri snemanju filma vztrajal dolgih deset let, ker ga je privlačila Matejeva drugačnost, zaradi katere je bil kar dvakrat izločen, najprej iz svoje družine, nato pa še okolice. V desetletju spremljanja življenja treh družin se je njegova vloga večkrat za dalj časa oklestila le na snemanje, saj za režijo preprosto ni bilo prostora. Tako se je ob koncu zgodbe nabralo okrog 120 ur materiala, iz katerega je nato nastal uro in pol dolg dokumentarec.

Foto: SF

Zgodba o družini Rajk je sprožila tudi dobrodelno akcijo za obnovo njihove razpadajoče hiše. Denar se je zbiral na projekcijah, kjer so obiskovalci prispevali prostovoljne prispevke, večina kinematografov pa je za akcijo prispevala del sredstev od prodanih vstopnic. Dela na hiši družine Rajk so se pred kratkim začela.

Rok Biček je okrog sebe zbral tudi ekipo strokovnjakov, s katerimi so pripravili pedagoško gradivo o filmu Družina, namenjeno strokovnim delavcem vzgojno-izobraževalnih zavodov kot predpriprava dijakov ali učencev na film in/ali pogovor po njem. Na štiridesetih straneh so poleg Bičkove poglobljene refleksije o filmu in njegovem nastanku zbrani prispevki filmskega kritika, psihologa in sociologa kulture, ki teme, obravnavane v filmu, odstirajo vsak s svoje strokovne perspektive.

Pedagoško gradivo je bilo razposlano na vse srednje šole po Sloveniji, priporočilo za ogled filma v srednjih šolah pa je izdal tudi Zavod za šolstvo RS.

Na povabili k ogledu filma in pogovoru o njem se je odzvalo lepo število srednjih šol in Bičkova ekipa je navdušena nad nivojem pogovorov, ki jih imajo z mladimi.

Režiser Rok Biček se je z veseljem odzval tudi povabilu v Piran. Pred projekcijo filma se bo z njim pogovarjal psiholog in član ekipe, ki je pripravila pedagoško gradivo, Matic Munc.

Spored ostalih filmov si lahko ogledate na spletni strani organizatorja, Župnije Piran.

V primeru slabega vremena bodo projekcije v dvorani sv. Peregrina, ogled vseh filmskih projekcij pa je brezplačen. Vabljeni na filmsko druženje.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

»Mladim moramo omogočiti, da pridejo v stik s filmi, kot je Družina«

Družina, drugi Bičkov filmski dosežek