PRIREDITVE

Festival v objemu piranskega obzidja

Piran, 1. september 2017
Tudi letos se v Piran vrača priljubljeni in že tradicionalni Festival obzidja. V sklopu štirih večerov bodo v čudovitem ambientu parka pod piranskim obzidjem nastopili lokalni in malo manj lokalni glasbeniki, ki bodo september odeli v glasbene barve.

Foto: Teo Collori na odru pod obzidjem, avtor: Nataša Fajon

Letošnji 5. Festival obzidja se začne daness koncertom skupine Hamo & Tribute 2 love. Zaradi slabega vremena je dogodek prestavljen v Gledališče Tartini. Vstop v gledališče bo možen od 20.30 naprej iz Caffe Teatra.

Hamo & Tribute 2 love so ena izmed najbolj popularnih soul-blues-rock skupin trenutno na slovenski glasbeni sceni. Zasedba redno koncertira na vseh odrih – od klubov do festivalov. Na koncertu bodo predstavili skladbe z novega albuma in stare uspešnice (Rožice, Dejva bit čist bliz, Gremo se igrat boga, Do you believe in love, …).

Na drugem večeru, 8. septembra, bosta za zabavo poskrbeli dve zasedbi. Gaj Bostič kvartet in Nas3. Gaja Bostiča poznavalci rock’n’rolla že dobro poznajo, saj zelo aktivn bobna v različnih skupinah, tako da bo tudi novi kvartet najbrž prijetno presenečenje.

Projekt Nas3 je nastal v Portorožu leta 2006 kot posledica spontanega glasbenega druženja treh talentiranih glasbenikov, ki so tedaj skupaj študirali na celovškem deželnem konservatoriju za jazz. Nastala je glasba, ki je že takrat nakazovala zavidljivo obzorje in zajeten energetski naboj. Zasedba je zatem nekaj let počivala, lani pa so se fantje znova združili.

Gre za tri vrhunske instrumentaliste: kitarist Teo Collori, bobnar David Morgan in klaviaturist Denis Horvat. Dober zvok, razgibane in dinamične zgodbe, virtuozna izvedba.

Tretji večer, 15. septembra, bo čas za Daniela Vezojo in skupino Jardier.

Daniel Vezoja je kantavtor iz Brežic, ki je razpet med Ljubljano in Dublinom, kajti tako v Sloveniji, kot na Irskem veliko nastopa. Skladatelj in pevec oziroma kantavtor, kot se temu pravi pri nas, se je na samostojno in akustično pot podal, potem ko je razpadla njegova rockovska skupina TrainStation.

Jardier je petčlanska indie rock glasbena skupina, ki jo sestavljajo Alex Raztresen (vokal, kitara), Jure Pohleven (kitara in sintesajzer), Borut Perše (kitara), Dejan Slak (bas kitara) in Andrej Zavašnik (bobni). Skupina je nastala iz solo projekta pevca Alexa Jardiera, ki je iskal zasedbo za igranje pesmi v živo. Skupina je s producentom Zedom posnela studijski prvenec z naslovom Seasons, ki je izšel konec oktobra 2015.Julija 2016 je skupina dobila zlato piščal za najboljšega novinca leta 2015.

Foto: Festival obzidja 2014, avtor: Nataša Fajon

Na zaključnem večeru festivala, 22. septembra, bodo nastopili Duo “Balkan”: Atanasovski – Majstorovič in Teo Collori & Momento cigano.

Zoran in Vasko sta skupaj izvedla že kar nekaj glasbenih podvigov, tokrat pa se prvič pojavljata v duu, kjer izvajata lastne kompozicije in interpretacije tradicionalne glasbe Balkana. Zoran Majstorović je multiinstrumentalist in muzicira na premnogih strunskih inštrumentih. Že leta 2000 je na hrvaških podelitvah “PORIN” je prejel nagrado, za vsesplošno najboljšega »novega« glasbenika na Hrvaškem, 2013 pa nagrado “Damir Dičić” za najboljšega hrvaškega jazz kitarista ter nagrado “Status” za najboljšega hrvaškega etno glasbenika / instrumentalista. Saksofonist in skladatelj Vasko Atanasovski je izdal že 15 albumov, igral po vsem svetu in je zadnja leta aktiven predvsem s skupino Vasko Atanasovski Trio, Fire & Ice z Vlatkom Stefanovskim in v duu s Simone Zanchinijem, virtuozom na harmoniki iz Italije.

Teo Collori in Momento Cigano je skupina, ki igra izvrstno mešanico romske in plesne swing glasbe. Gre za projekt, kjer se nostalgija prepleta z novimi zgodbami, saj fantje izvajajo svežo avtorsko glasbo v stilu, ki nas popelje v obdobje salonov, cigar, charlestona in lakastih čevljev.

Zasedbo sestavljajo akademsko izobraženi glasbeniki, ki sicer v svoji pop različici nastopajo kot spremljevalna zasedba pri vsem znanemu Magnificu: Teo Collori (kitara), Matija Krečič (violina), Matej Kužel (klarinet), Jan Gregorka (bas), Metod Banko (kitara).

KUD Esko zagotavlja, da bo za zabavo in dobro voljo poskrbljeno.

 

NF