GLASBA

Festival komorne glasbe, ki ga je navdihnil Giuseppe Tartini

Piran, 16. avgust 2017
V drugi polovici avgusta pa vse do srede septembra Piran ponovno gosti že tradicionalni Tartini festival, mednarodni festival komorne glasbe, posvečen piranskemu skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju. Kot vsako leto se bodo v okviru festivala predstavili vrhunski glasbeniki z vsega sveta, ki izvajajo tako Tartinijeva dela kot dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev, pa tudi dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva ustvarjalnost.

Foto: Nada Žgank

Dodatne informacije in podroben program so na voljo na spletni strani festivala: www.tartinifestival.org

Otvoritveni koncert letošnjega festivala bo jutri, 17. avgusta, ob 20.30 v piranski cerkvi sv. Jurija, na katerem bo nastopil ansambel Il terzo suono pod umetniškim vodstvom slovitega fagotista Sergia Azzolinija. Kot se za uvodni večer spodobi, bo na koncertu zablestela tudi znamenita Tartinijeva violina, na katero bo igral violinist Stanko Madič. Na sporedu bodo dela Johanna Friedricha Fascha, Antona Reichenauerja, Antonia Vivaldija in seveda Giuseppeja Tartinija.

Ansambel bo ponovno nastopil 19. avgusta v Minoritskem samostanu, ko bodo obiskovalci lahko prisluhnili delom Josepha Haydna, Giuseppeja Tartinija, Amandusa Ivančiča, Haendla/Halvorsena in Carla Stamitza.

Vse do 14. septembra bodo v Piranu nastopili še francoski pianist Michel Bourdoncle, Hrvaški baročni ansambel, Salzburški baročni trio, Vittorio Ghielmi iz Milana, ki je znan po novem pristopu igranja viole da gamba, za poslastico pa bo poskrbel znameniti orkester I solisti veneti z neutrudnim Claudijem Scimonejem.

Tudi letos je na programu Tartini Junior, ki bo potekal v Kopru, na njem pa se bo predstavila mlada čembalistka Mojca Lavrenčič.

Vstopnice za vse koncerte Tartini festivala so na voljo na prodajnih mestih Eventima, v TIC-u Piran in uro pred koncertom na prizorišču dogodka.

Nataša Fajon