TAVERNA KOPER

Explosion of rock: Mladi za mlade

Koper, 30. avgust 2018
Rock je na Primorskem doma že od nekdaj. Lahko bi rekli, da se prenaša iz roda v rod, skoraj tako kot ljudska beseda, kar dokazuje število mladih skupin, ki pridno vadijo in ustvarjajo glasbo. Da njihova kreativnost ne ostane očem in predvsem ušesom skrita, skrbi skupina zanesenjakov, ki je leta 2013 s prostovoljnim delom ter ob pomoči Mestne občine Koper in nekaterih sponzorjev v koprski Taverni postavila temeljni kamen za prvi mini festival Explosion of rock.

Foto: Rockice

“Namen enodnevnega festivala je predstaviti in z novimi izkušnjami nagraditi obetavne lokalne rock skupine in s tem vzpodbuditi njihov razvoj in kakovostno rast. Mladi glasbeniki s sodelovanjem na festivalu dobijo priložnost nastopiti na “velikem odru”, nekateri med njimi prvič. Dragocena izkušnja, ki gotovo pomeni nov zagon njihovi ustvarjalnosti. Pri izbiri skupin je poudarek na ustvarjanju avtorske glasbe,” je o festivalu povedal idejni vodja Uroš Bostič.

V preteklosti so se na velikem odru Taverne predstavili StillOut, Shock Rocked, Wicked, Sixtynine, Nevermind, Teenagers, Wrong Generation, Sniz, Free The Mouse, Marty Favento in Q2O, 8Energy, Infamous Love, The Abluesment, NINA in Laurylin.

Večer mlade glasbene kreativnosti je v treh letih postal prepoznaven dogodek na obalni kulturni sceni, saj ga je vsako leto obiskalo veliko ljudi. Po ocenah organizatorjev je med njimi tretjina staršev in drugih sorodnikov, dve tretjini pa predstavljajo tako mladostniki kot odrasli.

In prav zato smo letos – lani si je Explosion of rock vzel čas za razmislek – znova zavihali rokave in se pogumno podali v novo pustolovščino, katere vrhunec se bo zgodil zadnji dan avgusta v koprski Taverni, ko se bo med njenimi oboki podila glasba v različnih zvrsteh rocka.

Po festivalu je namreč povpraševalo kar nekaj ljudi, kar za nas pomeni tako pohvalo kot dolžnost, da z začeto zgodbo nadaljujemo. Osrednji koncept festivala ostaja enak – ponuditi oder mladim, lokalnim, rock skupinam, da se predstavijo na večeru, ki je namenjen samo in izključno njim. Novost, ki bo prireditev še bolj pomladila, osvežila in nadgradila, pa je ekipa festivala. Njegovo organizacijo smo namreč prav tako prepustili mladim. No, malo manj mladi priskočimo na pomoč, kadar je potrebno, a to ni ravno pogosto. Mladi za mlade, torej.

Letos torej Explosion of rock bo! Zadnji vikend počitnic bomo preživeli z glasbo, ki bo zagotovo olajšala prehod iz brezskrbnega lenarjenja v šolske klopi. Z mikrofoni, kitarami, bobni, basi … bodo iz brezmejnega brezna glasbene ustvarjalnosti črpali energijo naslednji bendi: Rockice, Bebin sladoled, Shotdown in Beatles (Legendado).

Foto: Bebin sladoled

ROCKICE

So rock skupina, ki jo sestavljajo tri mlade punce:

Julija Andrejc (2006) – električna kitara & vokal
Taša Troha (2003) – bas kitara & vokal
Mija Maja Andrejc (2008) – bobni & vokal

V tej zasedbi delujejo nekaj mesecev, spoznale pa so se na Glasbeni šoli Koper pri pouku predmeta Rock band, ki ga vodi Boštjan Andrejc – Bushy.
Za seboj imajo že nekaj nastopov, leta 2017 pa so osvojile 1. mesto na tekmovanju Osnovna šola Dekani ima talent.

Dobro vzdušje, izjemna energija in obilica rocka bodo Taverno zatresli jutri, 31. avgusta 2018, z začetkom ob 20.30.

Ker radi obdarujemo, tudi letos nismo pozabili na nagrado, tokrat bosta kar dve, poudarjamo pa, da ne gre za tekmovanje med nastopajočimi. Žirija Explosiona bo le izbrala eno skupino, ki bo nagrajena s snemanjem v studiu Hendrix – podarja Radio Koper, in eno, ki bo prejela snemanje videospota – podarja M² Studios, ki sta ga pred kratkim ustanovila Matej Simčič in Matej Zupan.

Explosion of rock je projekt, ki sta ga podprli Luka Koper v okviru sklada Živeti s pristaniščem in Mestna občina Koper. Na prireditvi se bomo lahko tudi okrepčali, saj bodo z nami URBAN PIQNIQ.

Se vidimo na Explosionu of rock!

Foto: Beatles (Legendado)

BEBIN SLADOLED

Štirje mladeniči, ki preigravajo glasbo iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Čeprav bi se najraje opisali kot glasbeni virtuozi ter uporniki proti današnji glasbeni sceni, večino časa preživijo v obalnih kafičih, kjer pihajo dim ter zbirajo kupončke za brezplačno kavo. Enotno sovražijo Union pivo ter častijo Taylor Swift kot edino pravo umetnico zadnjih tridesetih let.

Skupino sestavljajo:
Vasja Sedmak – bas, vokal
Žan Lenarcič- bobni, vokal
Gabrijel Jurisevič – kitara, vokal
Timotej Majer – klavir, vokal

Foto: Shotdown

SHOTDOWN

Po kovinskem dežju in nekaj turbulencah skozi zadnjo dekado obstoja vezi štirih kršiteljev zakona se je leta 2016 prebudila zver, močnejša, napadalnejša in bolj premišljena od vseh odsekanih, mrtvih glav istega stroja, ki se s prerojenimi očmi javlja na dolžnost s šifro Shotdown.

Melodična, eksperimentalna, kvazi metal zasedba se lahko pohvali z nekaj odmevnimi koncerti doma in v bližnji srednji Evropi (MetalDays, Gora Rocka, Zeleni Gaj, Explosiv Graz in še in še) ter dvema izdanima singloma Invincible 2017 in Brain Damage 2018, ki v grobem predstavljata, kam je grlo topa usmerjeno. Širok razpon Egzijevega vokala, očesu prehitri prsti kitarista Martyja, globoko zasidran bass Šusnika ter svetovno zavidljiva ritem zver Winko tvorijo ogleda vredno eksplozijo odrske energije ter »gledališke« predstave, objetE v pocukrano zaveso avtorske glasbe.
Napadalno, privlačno in predvsem novo. Shotdown.

BEATLES (LEGENDADO)

Na začetku svoje glasbene poti so igrali v manjših lokalih, predvsem pa na zabavah. Med letoma 2016 in 2017 so večji del neprostega časa preživeli v Kopru, kjer so izoblikovali svoj rokenrolžur slog in poželi največje neuspehe, za katere je nedvomno najbolj zaslužen meneđer Nikdo Pohlevenov, ki so ga spoznali v tem obdobju.

Njihova slava se ima namen začeti leta 2018, ko bodo nastopili na festivalu Explosion of rock.

Skupino sestavljajo:
Janez Lennin – kitara in rjovenje
Peter MaKajti – bass in glass (razuma)
Gregor HairiZone – kitar(a) in glass (nedolžnosti)
Gringo Star, ritem in ropot in momljanje

Vsakršna podobnost z realnimi osebami, kraji, časi in dogodki je zgolj naključna fikcija in ne zanika bistva obstoja benda – zahvala in poklon Beatlom.

Nataša Fajon