KULTURA

Ex-tempore Piran: Grand prix za razmislek o našem odnosu do narave

Piran, 4. september 2017
S podelitvijo nagrad se je v soboto končal tradicionalen, že 52. mednarodni slikarski ex-tempore v Piranu. Letos je na njem sodelovalo 254 profesionalnih in ljubiteljskih likovnih umetnikov iz šestih držav.

Foto: Grand prix za delo Naše virtualno, avtor: Slovenski utrip

Piranski ex-tempore se lahko pohvali s statusom najstarejšega v Evropi, ki ga neprekinjeno prirejajo že od leta 1965.

Umetniki so morali ustvariti svoja dela v tednu dni, potem ko so neposlikana platna lahko žigosali na več lokacijah v Sloveniji, pa tudi na Reki in v Pulju.

Oddana dela je ocenila mednarodna strokovna žirija, ki ji je predsedoval kurator Vasja Nagy, najboljšim pa so v soboto podelili 23 nagrad v skupni vrednosti 18.000 evrov, najvišja je vredna 2000 evrov.

Oddanih je bilo 232 del, ki jih je ustvarilo 254 udeležencev iz šestih držav. Grand prix, ki ga podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Ulla Žibert iz Ljubljane za delo z naslovom Naše virtualno.

V obrazložitvi je žirija zapisala, da nas nagrajenka z upodobitvijo krave in njene sence vabi k poglobljenem razmisleku o nujnosti novega, drugačnega odnosa z naravo.

“V času potrošniške krize zahodne civilizacije je ideja domače živali za slikarski motiv lahko provokativna, saj vzbuja pomisleke glede ekoloških vrednot v sodobni družbi,” so zapisali.

Poleg grand prixa je žirija podelila še 22 nagrad. Odkupno nagrado za najboljše delo avtorja v starosti do 35 let, v obliki samostojne razstave v galeriji Herman Pečarič, je prejel Simon Vovk za upodobitev prepleta vzorcev iz tehnološkega sveta in abstraktne krajine. Po oceni žirije domišljeno povezuje klasično slikarstvo z aktualnimi intermedijskimi problemi.

Velike odkupne nagrade v vrednosti 1000 evrov poleg piranske občine in odvetniške pisarne podeljujejo različna podjetja. Prejemniki nagrad so: Dagmar Breschan – Porsche Koper, Vianney Lefebvre – odvetniška družba Velimir Cugmas iz Slovenskih Konjic, Ivan Jani Konec – Nimrod iz Škofje Loke, Tereza Pavlović – JP Okolje Piran, Milan Marin in Nataša Bezić sta prejela nagradi JP Marjetica Koper, Barbara Kastelec – hotel Marko Portorož in Paride di Stefano, ki je prejel nagrado Občine Piran.

Ostali nagrajenci so še: Marina Legovini in Katja Smerdu za delo na papirju, Tilen Žbona, ki je prejel posebno nagrado galerije Fonticus Grožnjan, Azad Karim, ki je prejel posebno nagrado agencije Maona, Gani Llalloshi in Jože Kotar, ki sta prejela nagrado trgovin Art Ljubljana, Anamari Hrup, ki je prejela nagrado hotelsko-turističnega podjetja Belvedere iz Izole, Bagrat Arazyan, ki je prejel odkupno nagrado podjetja Nimrod iz Škofje Loke, Slavko Krunič, ki je prejel odkupno nagrado podjetja Toplica Centra za zdravljenje živali, Milan Matko DMV iz Topolšice, Simon Kastelic, ki je prejel odkupno nagrado Splošne plovbe, Eduard Bielskyi, ki je prejel veliko nagrado Hotela Piran, Matjaž Borovničar, ki je prejel veliko nagrado Hotelov Bernardin.

151 del, ki jih je žirija izbrala in postavila na ogled občinstvu, si bo mogoče ogledati v razstavišču Monfort v Portorožu do 24. septembra in Mestni galeriji Piran do 12. novembra.

 

NF