PODELITEV NAGRAD

Ex-tempore Piran: Grand prix Tini Konec

Piran, 9. september 2018
S podelitvijo nagrad se je včeraj v Piranu sklenil 53. tradicionalni mednarodni slikarski Ex-tempore. Najvišjo nagrado, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Tina Konec za sliko z naslovom Kristalizacija. Žirijo je prepričala z monokromnim delom, ki na prvi pogled povezuje enostavnost in jasnost podobe s kompleksno in dovršeno tehniko.

Foto: Tina Konec ob nagrajenem delu, avtor: Jadran Rusjan

Včeraj zvečer so pod pokroviteljstvom piranskega župana Petra Bossmana na Tartinijevem trgu slavnostno podelili nagrade najstarejšega ex-tempora v Evropi, ki se neprekinjeno prireja vse od leta 1965.

Na letošnji Ex-tempore se je prijavilo 233 slikarjev in likovnikov z 204 likovnimi deli. V bogatem fondu razpisanih nagrad so poleg grand prixa v vrednosti 2000 evrov in nagrade za mladega perspektivnega avtorja med drugim podelili še velike odkupne nagrade v vrednosti 1000 evrov, posebne nagrade, nagrade za dela na papirju in častno priznanje občinstva. Mednarodno strokovno žirijo so sestavljali Nadežda Elezović, hrvaška kuratorka in doktoranda na Zgodovini in teoriji umetnosti Vseučilišta v Zadru, Marco Puntin, italijanski umetnostni zgodovinar, galerist in kurator ter Andreja Hribernik, direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti.

Grand prix je letos prejela mlada akademska slikarka Tina Konec. Kot je zapisano v obrazložitvi, se njeno monokromno delo tematsko “navezuje na naravo, dejansko pa pri gledalcu vzbuja kontemplacijo o odnosu med celoto in njenimi delci: fraktali. Črta v delu ni dominantna, saj prevladuje ploskev in način, kako je ta zapolnjena, kar delu daje subtilen slikarski značaj”.

Foto: Miriam Elettra Vaccari ob nagrajenem delu, avtor: Jadran Rusjan

Foto: Jadran Rusjan

Nagrado za najboljše delo mladega avtorja, starega do 35 let, v obliki samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič, ki jo prav tako podeljujejo Obalne galerije Piran, pa je prejela umetnica iz Italije, ki je nedavno svoj dom našla v Piranu, Miriam Elettra Vaccari. “Pri izrisu prstnega odtisa šiv deluje kot črta. Simbol in pomen dela je na ta način zajet v samo tehniko, kot tudi v figuralni motiv. V kompoziciji se podoba prstnega odtisa razblinja na dnu, kar lahko beremo kot prispodobo za družbeno globalizirano aktualnost, ki kaže na vprašanje stabilnosti, individualne, etnične, narodne, religiozne, seksualne, kulturne in vseh ostalih identitet. Ne nazadnje pa delo odpira tudi vprašanje tradicionalne vloge ženske in hkrati ženske kot umetnice,” je zapisala žirija o njenem minimalističnem in konceptualno zastavljenem delu, narejenem s tehniko vezenja.

Odkupne nagrade za dela na papirju so prispevali zasebni zbiratelj in dve družbi. Nagrado prvega je prejel Drago Krofl, Adriatic-Slovenica, zavarovalna družba Koper, je prispevala nagrado, ki jo je izbrala strokovna žirija, prejela pa jo je Klavdija Marušič, nagrada centra za zdravljenje živali Toplice pa je šla v roke Cecilije Žmahar.

V okviru posebnih nagrad je nagrado turistične agencije Maona Piran prejela Metka Pepelnak, nagradi trgovine Art Ljubljana in Royal Talnes v obliki slikarskega materiala, pa sta prejeli Slavica Oplanić in Andreja Gregorič. Nagrada hotelsko-turističnega podjetja Belvedere Izola je šla v roke Barbare Kastelec, Hotela Piran in Hotela Evropa v roke Zorke Svatina Ciman, nagrado Hotelov Bernardin Portorož pa je prejel Cveto Vidovič.

Za konec so podelili še velike odkupne nagrade. Nagrado gostišča Ribič Portorož je prejel Livio Zoppolato, nagrado podjetja Gasspar d.o.o. Zoran Krulj, nagrado Okolja Piran Taljub Lapanje, nagrado Hotela Marko Portorož Barbara Cetina, veliko odkupno nagrado Občine Piran pa je iz rok podžupanje Vojke Štular prejela Dagmar Breschan.

Vsa dela, ki jih je žirija izbrala za razstavo izmed tekmovalnih umetnin, si bo mogoče ogledati v Mestni galeriji Piran in razstavišču Monfort v Portorožu do 28. oktobra 2018.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Od 1. do 8. septembra bo Piran v znamenju Ex-tempora