SPREMEMBA ZAKONODAJE

Evropska komisija predlaga ukinitev premikanja ure

Bruselj, 1. september 2018
Evropska komisija je včeraj sprejela odločitev, da bo predlagala spremembo direktive, ki ureja premikanje ure dvakrat letno. Po predlogu naj bi se države članice same odločile za zimski ali poletni čas.

Foto: WK

Predlog je posledica javnega posveta, na katerem je 84 odsotkov od 4.6 milijona sodelujočih v 28 državah članicah izrazilo željo po ukinitvi premikanja ure.

Kot je dejal predsednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, bo zato Bruselj predlagal ukinitev zakonodaje EU, ki od držav članic zahteva premik ure dvakrat na leto.

“Več milijonov Evropejcev verjame, da bi morali imeti samo poletni čas,” je dejal za nemško televizijo.

Foto: WK

Kritiki premikanja ure so prepričani, da povzroča dolgotrajne zdravstvene težave, še posebej pri otrocih in starejših. Podporniki so še opozorili, da bi več svetlobe zjutraj v zimskem času in zvečer v poletnem vplivalo na zmanjšanje števila prometnih nesreč, poleg tega pa bi to pomenilo varčevanje z energijo.

O predlogu bodo sicer odločale še nacionalne vlade držav članic in Evropski parlament, kar pomeni, da bomo na spremembo zakonodaje lahko čakali tudi do dve leti.

Države EU so se sicer različno odvzale k povabilu o sodelovanju v posvetu. V Nemčiji, Avstriji in Luksemburgu so bili najbolj aktivni – sodelovalo je 3,79 odstotka Nemcev, drugod pa manj kot 1 odstotek. V Italiji, Veliki Britaniji, Španiji in na Nizozemskem je v posvetu sodelovalo najmanj ljudi.

Veliko držav zunaj EU je že ukinilo premikanje časa, med njimi Rusija, Turćija, Belorusija in Islandija.

Uredništvo