ISTRSKI PRIIMKI – 3

Ekstanič

Ekstanič je izvorno istrski priimek, ki je nastal šele sredi prejšnjega stoletja. Gre za enega najmlajših slovenskih priimkov, s skupnim prednikom, ki pa je ovit v tančico skrivnosti.

Današnji zapis priimka Ekstanič najdemo prvič leta 1950 v vojaški knjižici kot Ekštanić. Malce prej, leta 1947 pa kot Ekštajen v izpisku iz poročne knjige. Nedvomno pa gre izvorno za nemški priimek Eckstein.

Foto: Prvi dokumentirani zapis priimka Ekstanič.

Njegov prvi nosilec je bil Viljan Ekstanič, ki je zgodbo o nastanku priimka in svojem poreklu odnesel s seboj v grob. Danes ne vemo niti za točen datum njegovega rojstva, kaj šele za kraj. Uradni podatki v dokumentih pa se razlikujejo. Viljan (Vili) se skrivnostno pojavi takoj po koncu druge svetovne vojne v Raši pri Labinu na Hrvaškem, kjer se poroči in ustvari družino. O svojem življenju med drugo svetovno vojno vojno, ki je očitno ključno vplivala na življenje družine, ni nikoli hotel govoriti. Tudi o sorodnikih ne. Znal pa je zelo dobro nemško. Nekoč je omenil le teto, ki naj bi živela v okolici Brežic. A je ni hotel nikoli iti obiskati niti vzpostaviti stikov. Šele na smrtni postelji je sinu zaupal imena svojih staršev in sorojencev. Postalo je jasno, da gre za nemško judovsko družino. Verjetno je bežala pred kolokavstom po balkanski poti proti Izraelu in Viljan je zaradi neznanih razlogov ostal v Istri.

Foto: Trgovina v Bratislavi, ki jo je imel v lasti Eckstein, je bila leta 1939 tarča antisemitskega napada.

Eckstein pomeni v nemščini vogelni kamen. Eck pomeni vogal, stein pa kamen. Priimek je nastal verjetno, ker so nekemu človeku pripisali lastnosti vogelnega kamna (trden, ključen, pomemben). Druga možnost pa je, da gre za kamnoseka ali zidarja, ki je dobil priimek zaradi svojega poklica. Najdemo ga v Nemčiji in nekdanji Avstroogrski. Danes je priimek je razširjen po vsem svetu. Samo v ZDA je okoli 2500 Ecksteinov. Najdemo tudi novejše različice priimka: Echstein, Eckstine, Exteine. V enciklopediji pa najdemo tudi nekaj svetovno znanih Ecksteinov med športniki, tudi olimpijci. Eckstein NO 5 je najstarejša še vedno živa nemška znamka cigaret. Proizvajati jih je začel nemški Jud Abraham M. Eckstein v Göttingenu (1854).

Foto: Tino Mamič

Niso vsi Ecksteini potomci istega Ecksteina. Zaradi razširjenosti in pogostnosti je veliko bolj verjetno, da so posamezne rodbine dobile priimek samostojno. Eckstein velja za priimek nemških judov. A vendar je med Ecksteini
tudi veliko Nemcev, ki niso judje. Tako najdemo Ecksteine ne samo med žrtvami holokavsta, ampak tudi med nacističnimi oficirji. Glede na nedvomno težke razmere, v katerih je živela družina Viljanovih staršev v času vzpona nacistov na oblast, je povsem običajna njegova nezaupljivost do oblasti, kar je privedlo do prikrivanja prave identitete. Razumljivo je tudi, da ni bil zaupljiv tudi do povojnih jugoslovanskih komunističnih oblasti, ki so v tistem času v zapore in delovna taborišča zapirale na tisoče povsem nedolžnih ljudi. Človek, ki je doživel preganjanje in bil na robu smrti, tega ne pozabi nikoli.

Kraj Viljanovega rojstva je neznanka. Zapisanih je več različnih imen krajev. Najbolj verjetno je, da je bil rojen na Spodnjem Saškem v kraju »Novi fort.«. Za kateri kraj gre, pa ni jasno. Če bi kdo od bralcev, ki je pokojnega Vilija Ekstaniča osebno poznal, mogoče kaj vedel o njegovem poreklu, ga vljudno prosimo, če se nam oglasi na naslov: tino.mamic@gmail.com.

Tino Mamić (profesor zgodovine, ki izdeluje družinska drevesa www.tinomamic.eu)

Povezane vsebine:

Istrski priimki 2: Kovač

Istrski priimki (1) – Panger