KNJIGE

“Edina odrešitev je v spoznavanju samega sebe”

Koper, 10. oktober 2017
Konec minulega meseca, točneje 28. septembra, so v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru gostili dogodek, na katerem sta združila energijo, čustva in ustvarjalne moči Gavrilo Stojanovič, novinar Radia 1, in prof. dr. Marko Pavliha. Predstavila sta namreč najnovejšo esejistično knjigo Marka Pavlihe z naslovom Pritisni na tipko Človek.

Foto: Laura Chersicola

Knjiga je izšla pri GV Založbi, v njej pa so zbrana esejistična razmišljanja, ki jih je avtor v zadnjih letih objavil v kolumnah na portalu IUS-INFO, reviji Sodobnost ter Delu in Pogledih.

Pravnik, esejist, aktivni državljan in nekdanji politik v knjigi na svoj pronicljivi in hudomušni način razmišlja o mišljenju in ustvarjanju, vrednotah za družbeno uglašenost, domovini, branju, pisanju in modrovanju ter popotovanju iz sedanjosti v prihodnost. Knjiga je prepredena z aktualno družbeno problematiko, duhom svetovnega etosa in piščevo kritično oceno, ki ji ne manjka optimizma in idej za izboljšanje našega vsakdana.

Evald Flisar, avtor spremne besede, nas opomni, da prof. Pavliha ni samo mednarodno ugleden pravnik, priljubljen učitelj in nekdanji politik, temveč je tudi avtor in soavtor 32 knjig in več sto člankov o pomorskem, prometnem, zavarovalniškem pravu, etiki in še marsičem.

“V esejih, ki jih odlikujeta izjemna širina in jasna perspektiva, nas dobronamerno, kot prijatelje, opozarja na nekrotičnost sodobne družbe in na digitalno ustvarjeno apatijo, ki nas vse bolj peha v duhovno hibernacijo in ločenost od sveta. Tematika esejev je tako raznovrstna, kot so vprašanja, na katera vsak od nas večinoma neuspešno išče odgovore. Priznati pa moramo, in v tem je odlika te knjige, da nam njen avtor v marsikaterem eseju ponuja rešitve, ki utegnejo zmanjšati našo zbeganost, še posebej zato, ker nam jih ne servira v pridigarskem tonu, ampak kot rezultate svojih osebnih tuhtanj in raziskovanj,” je zapisal.

Dodal je, da knjiga vodi bralca do bistva avtorjevega dojemanja sveta, ki se skriva v nas samih.

“Trdno verjamem, da je edina odrešitev v spoznavanju samega sebe, to pa je povezano s sočlovekom, človek namreč dobi obraz šele od drugih ljudi,” je dejal Pavliha.

Foto: Laura Chersicola

Na eni prejšnjih predstavitvah knjige je avtorjev kolega in soborec v gibanju Svetovni etos, pater dr. Karel Gržan kot osrednjo željo, cilj, usmeritev knjige izpostavil prebujenje.

“Knjiga sprovocira misel, da misliti, izzove in prebuja, v knjigi se prav čuti to silno hotenje po prebujenju, v katerem res staviš na posameznega človeka,” je dejal.

Foto: Laura Chersicola

Namena knjige se je avtor na nek način dotaknil tudi ob citiranju Marjana Ogorevca, ki je izračunal, da je za družbeni preboj dovolj, če zberemo skupaj kvadratni koren od enega odstotka ljudi.

“Torej trije od tisočih, če trije dobromisleče delujejo, bo to pozitivno vplivalo na tisoč ljudi. Enako velja za negativne,” je pojasnil.

Sodeč po številnem občinstvu na koprski predstavitvi, na kateri so obiskovalci zaradi pomanjkanja prostora sedeli celo na stopnicah, je v tem vsaj nekaj resnice.

Povezane vsebine:

Topel sprejem za Gorana Vojnoviča v Tartinijevi hiši

S pesniško zbirko Vanje Pegana se upočasni čas, izostri dojemanje lepote in poglobi občutenje sebe

Zdaj imamo na svoji strani tudi mednarodno pravo

Ko odpove politika, je pravica in dolžnost civilne družbe, da vzame vajeti v svoje roke

NF