FILMSKA RECENZIJA

Družina, drugi Bičkov filmski dosežek

Izola, 24. januar 2018

Končno se je v kina preselil zadnji Bičkov film, Družina, označen kot observacijski, ne ravno dokumentarni, film, ki od zelo blizu prikaže družino Rajk, natančneje pa sledi Mateju, glavnemu akterju filma.

Foto: SFC

Družina je produkt režiserjeve ‘odisejade’, ki jo je doživel, preživel in izpeljal v tesnem stiku z akterji, pri čemer je nekako tudi sam postal del zgodbe, četudi slednje ni eksplicitno prikazano. Popelje nas v nepričakovana čustvena območja in trenutke, ki jih lahko začutite samo znotraj intimnega kroga družine, obenem pa vas drži napete in dovolj ‘odmaknjene’, da se zavedate svoje observacijske vloge.

Med ogledom (pre)večkrat zaidemo v težke trenutke glavnega akterja Mateja, s katerim se nočemo vselej poistovetiti, a ne zaradi njega samega, temveč zaradi teže posledic njegovega (načina) bivanja v tako težavni situaciji in zaradi sosledja dogodkov, ki zaznamujejo njegovo stanje ter način življenja.

Življenje Rajkovih je povprečni družini morda videti kot nočna mora, kot nesprejemljiva realnost, ki pa navsezadnje obstaja in poteka, tik za vogalom tudi vaše ulice. Režiser indirektno nakaže problematiko učinkovitosti državnih institucij pri ‘reševanju’ družbenih problemov družin ali/in posameznikov v kakršnikoli stiski, njihovo nesposobnost, nefleksibilnost in, najhuje, odsotnost.

Slovenija je nekaterim prenehala biti družina že (pre)dolgo nazaj, naše vodstvo pa že dolgo ne pozna materinskih prijemov do lastnih državljanov. Z zgodbo Rajkovih samo še dodatno začutimo, kako smo lahko pozabljeni in izgubljeni, posledično pa lahko nekomu celo postanemo veliko breme.

Foto: SFC

Družina je slovenska filmska verzija zgodb iz francoskega naturalizma. Matej bi lahko bil Nana, čeprav mu je izhod še vedno na razpolago. Tako kot vsem nam. Ni vse izgubljeno.

Slovenija je dobila še en izjemen filmski izdelek, ki ga toplo priporočamo tako filmskim sladokuscem kot širši zainteresirani javnosti.

Erik Toth

Povezane vsebine:

S filmom Družina in humanitarno akcijo do večje občutljivosti za ljudi v stiski

Glavna nagrada Družini Roka Bička, Ivanu Janeza Burgerja pa največ nagrad