KULTURA

Druženje, ki spremeni življenje … na bolje

Seneka, Petronij Arbiter, Mark Avrelij in Apulej znova aktualni v poletnih srečanjih bralnega kluba Kira knjiga

Bralni klub Kira knjiga se iz Mestne knjižnice Izola v poletnem času znova seli v Arheološki park Simonov zaliv v Izoli. Če smo lanska štiri poletna srečanja posvetili grški antični književnosti in odkrivali, v kolikšni meri nas ta literatura, ki pomeni temelj naše civilizacije, nagovarja danes, bomo to poletje prav tako štiri srečanja posvetili temeljnim in bralsko izjemno privlačnim delom rimske književnosti.

V četrtek, 13. julija smo se že poglobili v Senekova Pisma prijatelju Luciliju. V njih nam Seneka ponuja razmisleke o številnih tematikah … sreči, starosti, grabežljivosti, pogumu, bolezni in smrti ter o strahu pred njo …, 27. julija pa smo pod drobnogled vzeli Petronijev Satirikon, nekakšno parodijo grškega ljubezenskega romana oziroma parodijo takratnih mitov in literature, ki realistično-humorno prikazuje življenje in značaj antičnega človeka v času Neronovega vladanja. Glavni junak romana je mladi Enkolpij, ki kakor kak Odisej s svojim prijateljem Askiltom kolovrati po deželah in mestih italskega juga ter se zapleta v vse mogoče dogodivščine.

V avgustu se bomo posvetili Dnevniku cesarja Marka Avrelija (10. 8.), knjigi, ki nam izvrstno predstavlja kulturni, politični in vojaški vidik življenja antičnega Rima in širše Evrope. Bolj kot aktualno dnevniško dogajanje knjiga prinaša bogate življenjske modrosti o delu, odnosih, človekovi notranjosti, zgodovini, veri … , ter Apulejevemu Zlatemu oslu (24. 8.), ki bo gotovo odlična podlaga za pogovor o življenju v poznorimski dobi, kakor nam ga predstavi junak Lucij, ki se po pomoti spremeni v osla. Delo je privlačno pustolovsko čtivo, ki ponuja tudi veliko humorja.

Branje nas lahko navdušuje, izpolnjuje, pa tudi spremeni. Za nekatere je branje samotno početje, za druge čudežno potovanje in je lahko tudi povod za druženje in pogovor o prebranem. Tako je tudi v bralnem klubu Kira knjiga v Mestni knjižnici Izola, kjer se na tri tedne srečujemo posamezniki, ki svoje doživljanje in občutke med branjem ter svoje misli in spoznanja o prebranem radi na spoštljiv način delimo z drugimi. Med nami so se stkale vezi, ki prestopajo medgeneracijske pragove in v katerih se pozitivni učinki branja in deljenja idej množijo. Vse navdušene bralce in tiste, ki bi to radi postali, vabimo, da se nam pogumno pridružite na naših srečanjih. Ker bralni virus ni še nikogar pokončal, kvečjemu obratno.

Ksenija Orel