INTERVJU

Dragica Petrovič: “Umetnost potrebuje občinstvo, to pa si želi vrhunske umetnosti”

Vodenje portoroškega Avditorija, največje kulturne ustanove na Obali, je pred dvema letoma prevzela Dragica Petrovič. Doma je iz Maribora in je legenda slovenske filmske ter televizijske scene. Prva v Sloveniji je diplomirala iz filmske produkcije na praški Akademiji FAMU lepih umetnosti. V diplomskem delu se je lotevala piranskega filmskega studia in eksterierov za koprodukcijska snemanja. Zanj je prejela nagrado za najboljšo diplomsko nalogo.

Kot režiserka je podpisala vrsto biografskih dokumentarcev, režirala in producirala je televizijske dokumentarne filme, bila je prva producentka mariborskega režiserja Tomaža Pandurja in njegove gledališke skupine, na TV Slovenija je kot režiserka producirala televizijske šove, kot je bil na primer Poglej in zadeni. 27 let je dela za Borštnikovo srečanje, sodelovala je pri celovečernih filmih Poletje v školjki I., Umetni raj, pri filmu Kavarna Astorija je bila vodja snemanja, pri filmu Do konca in naprej pa direktorica filma. Sproducirala je preko 250 oddaj, med drugim je bila konec 80. let tudi producentka Plesnega foruma Slovenije. Še bi lahko naštevali.

Na slovenski, nekdanji jugoslovanski, pa tudi svetovni kulturni sceni jo vsi poznajo ter cenijo kot zagnano kulturno delavko. Prav ta poznanstva jo ob bogatih izkušnjah, do katerih v izrazito moškem producentskem svetu ni prišla lahko, pomagajo pri oblikovanju programa Avditorija Portorož. V njem opravlja funkcijo poslovne in programske direktorice. Od njenega prihoda Avditorij po mnenju mnogih ponuja vse kakovostnejšo kulturno, zabavno in drugo ponudbo. Je ženska, ki zna prodorno urejati stvari, kar se pozna tudi na obisku prireditev Avditorija Portorož.

Decembra lani vas je skupaj s sodelavci sprejel predsednik države Borut Pahor in vam ob 45. obletnici Kulturnega, kongresnega in promocijskega centra Avditorij Portorož izročil priznanje, zastavo Republike Slovenije. Ne skriva, da vas osebno močno ceni. Kakšna je bila njegova čestitka?

To je velikanska čast. Čestitka je bila iskrena, srčna in spontana, a hkrati protokolarna, to je lastnost predsednika, ki ga dela tako edinstvenega.

Kot Štajerka ste tesno navezani na Maribor, središče slovenske filmske in televizijske produkcije pa je vezano predvsem na Ljubljano. Se je bilo težko odločiti za prihod na Obalo?

Zadnji 2 leti sem delala 2 – 3 dni na teden v Ljubljani za kulturno umetniški program. Zdaj pa že pogrešam Maribor, a ko vidim polno dvorano, se potolažim.

Kakšne cilje ste si zastavili pred dvema letoma ob prevzemu vodenja Avditorija Portorož?

Točno te, ki jih izvajamo, polniti Avditorij z najkvalitetnejšim programom. Zasedenost prireditev je preko 90 %. Moj najpomembnejši cilj pa je bil zadovoljno občinstvo.

Ste zaznali kakšne posebnosti o tem, kakšne umetnosti in kakšnih prireditev si želi tukajšnje občinstvo?

Zadovoljiti moramo vse strukture občinstva, zato tako raznovrsten program, a vsekakor najboljše od najboljšega.

Sredstva za delovanje kulturnih ustanov niso velika. Kako se trudite iskati po eni strani kakovosten, po drugi strani pa cenovno ugoden in ne nazadnje tudi tržno zanimiv program?

40 let mojega profesionalnega in korektnega dela je prineslo ogromno znanstev in lahko bi rekli tudi »privilegiranih« pogojev pri sodelovanju z najboljšimi.

Kaj pa sodelovanje z lokalno skupnostjo, turističnim gospodarstvom in ne nazadnje s številnimi društvi na Obali?

To sodelovanje je profesionalno in takšno, kot mora biti.

Kako izgleda poročilo Avditorija Portorož za lansko leto? Koliko je bilo dogodkov, kakšnih in kako so bili obiskani?

Izvrstno

Na Obalo ste v dveh letih pripeljali precej kakovostne kulturne ponudbe. Na katere dogodke ste najbolj ponosni?

Ponosni smo na vse. Vsi v vsakem žanru posebej dosegajo najvišje kakovostne zahteve.

Foto: Dragica Petrovič, avtor: osebni arhiv

Iskanje razmerja med kulturno in zabavno ponudbo gotovo ni lahko. Katerega bo v prihodnje v Avditoriju še več?

Vsekakor bo uravnoteženo, čeprav imamo izjemno ugodne cene vstopnic, si več kot trikrat na mesec obiskovalci težko privoščijo obisk kulturne ali zabavne prireditve, na to pa se veže tudi število občanov. Opažamo pa, da k nam prihajajo iz vse Slovenije in tudi tujine.

Program letošnje sezone se že odvija. Na katere predstave in dogodke bi še posebej povabili?

Na vse, posebej pa na koncert Dubravke Tomšič Srebotnjak s simfoniki SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča.

Avditorij Portorož je znan tudi po številnih priljubljenih in odmevnih festivalih. Kateri bodo letos?

Pri festivalskem dogajanju se bo nadaljevala že utečena tradicija. Tako bomo gostili Melodije morja in sonca, Poletni festival, Festival slovenskega filma, Festival evropskega in mediteranskega filma, ne nazadnje pa bomo obeležili tudi 40 let Piranskih glasbenih večerov v križnem hodniku Minoritskega samostana v Piranu.

Piransko Tartinijevo gledališče, ki je po svoji arhitekturi in par korakov od morja eno naših najlepših gledališč, je kar nekako neopazno. Ali lahko pričakujemo, da bo kljub zagatam s piranskim parkiranjem kaj bolj zaživelo?

Upanje umre zadnje.

Janez Mužič

Povezane vsebine:

Marca bo v Avditoriju Portorož nastopila Dubravka Tomšič Srebotnjak

Tartinijevo priznanje v roke vsestranske Fulvie Zudič