NAVDIHOVALCI

Draga sestra Jane!

Verjetno si že slišala za Alberta Einsteina, ki je človeštvo razveselil z relativnostno teorijo, ki pa je ženske ne bi nikoli dobro razumele, če nam ne bi ti, najduhovitejša, najbolj zabavna in bistroumna med nami, dala Darcyja.

Angleška pisateljica Jane Austen (1775-1817)

Darcy je naše magnetno polje, prek njega smo povezane z vsemi in vsem. Darcy je tisto, kar si ženske brez težav delimo. Pripada vsem enako in je hkrati nedeljiv. Z nami je v tem in v vseh vzporednih svetovih, kjer lahko do neskončnosti čakamo, in to hkrati doživimo kot trenutek. Darcy je moški, na katerega čakamo. Kdaj pride, in če sploh kdaj pride v naša življenja, je nepomembno. Ko se je sprehodil skozi literaturo, je za vedno postal romantični moški našega sestrstva. Navdihovalec naših sanj. Navdihovalec naše svobode.

Najraje bi začela takole: Kaos je, draga Jane, strašanski kaos! Z različnimi ideološkimi nebulozami si danes pomagamo in ustvarjamo utvaro nadzora nad življenjem. Ne, nismo zabavni in prav nič smešno ni. Tvoj čas je svobodo ogradil kot vrt. Ograjena je bila z vzgojo, izobrazbo, stanom. Z rahločutnostjo so sestre gojile rožne grme in pisano cvetje v njem. Z razsodnostjo so strmele k vrtnim vratom in hrepeneče čakale na obiskovalce. In potem so se prevzetno ali previdno, divje ali nežno zapodile po gozdnih stezah, prašnih cestah in marmornatih tleh. Šelestele so v dolgih krinolinah, ki so počivale na svežih spodnjih krilih, in v ročno izvezenih čipkah je še vedno odmeval smeh mladih šivilj, ki so med vezenjem, ob hudovanju svojih mam in tet, govorile o neznanih moških, ki so prišli v mesto.

Tvoje sestre so zdrave, samozavestne in sočutne. So strastne in ponosne. In pomagajo si. Ker so bistre, radovedne in dovolj izobražene, se lahko duhovito in pametno izrazijo tudi skozi rokokojsko vljudnost, ki jo narekuje čas. Njihove misli so sveže in čustva živa, kljub spoliranim besedam, ki lahko sicer neprijetno rožljajo. In vse hrepenijo po možeh. Vendar ne za vsako ceno.

Elizabeth Bennet je punca in pol. Darcy je moški, ki je osvojil njeno srce, toda njene prenagljene in napačne sodbe, ki poganjajo zgodbo Prevzetnosti in pristranosti, ga ne pustijo blizu. Tudi Darcy jo na začetku narobe oceni, prav tako kot se za ljubezenski roman spodobi. Drug o drugem ne mislita nič dobrega. Čeprav on pravi, da je nenavadno inteligentna, ona pa, da je zapleten, toda vsaj zabaven. Moški tega stoletja so brezkompromisni, temni in seksi. Darcy je obvladan. Zelo obvladan. Zelo, zelo obvladan, pa tudi plemenit in ponosen. Pa tudi čeden in visok. Je dober gospodar velikega posestva in vzoren lastnik ogromne knjižnice, ki jo družina neguje že več generacij. Draga Jane, res si si ga lepo izmislila!

Darcy je zdravilen. Jemljemo ga poljubno, po potrebi. Tudi večkrat dnevno, če so časi hudi in nam strah in mraz ovijata srce. Za Darcyja nismo nikoli premlade in nikoli prestare. Ko svet postaja brezosebna diktatura naveličanih, primitivnih in pokvarjenih strahopetcev, je Darcy tisti, ki dela naše sestrstvo živo in navdahnjeno. Daje nam dostojanstvo. Daje nam upanje, moč in smisel.

Foto: Katja Pegan, avtor: Jaka Varmuž

Darcy živi z nami. Živi v žalostnih spalnicah, na osamljenih kavčih, na dolgih sprehodih naših sester. In verjetno je živel v sobi Mileve Marić, prve žene na začetku omenjenega gospoda, sijajne matematičarke, ki je v dobro zakona in zdravja svojih otrok privolila v ponižujoče pogoje svojega moža, ki ga še tisoč genialnih matematičnih teorij ne bi naredilo pol toliko moža, kot je to Darcy.

Draga sestra Jane, moraš si ogledati film Prevzetnost in pristranost (lahko si ogledaš kar vse) in videla boš, da so Darcyja igrali dobri in šarmantni igralci. Potem si lahko ogledaš še Razsodnost in rahločutnost in videla boš galerijo odličnih angleških igralcev in ponosna boš nase. In prav tu si s posebno pozornostjo oglej svojega polkovnika Brandona, lik, ki ga Alan Rickman oživi z močjo svojega silovitega daru, z močjo svojega najlepšega moškega glasu na svetu, najbolj toplega in nežnega pogleda, ga oživi v vsej njegovi bolečini, plahosti, prijaznosti, obvladanosti, potrpežljivosti, vztrajnosti, odmaknjenosti in pogumu. Colonel Brandon je eno samo samozatajevanje, ena sama ranjena ljubezen, ki si upa biti prijatelj. Njen prijatelj.

In ker je Alan Rickman odšel k tebi, draga Jane, je z mano ostal njegov polkovnik Brandon – moj Darcy.

Katja Pegan

Povezane vsebine:

Navdihovalci pomladi

Navdihovalci pod krinko

Navdihovalci v bronu