ZDRAVJE

Dr. Hamer – psihopat ali genij in revolucionar?

V zadnjih časih se iz sosednje Italije sliši mnogo nasprotujočih si novic v zvezi z nedavno preminulim nemškim zdravnikom dr. Rykejem Geerdom Hamerjem. Gre za osebo, ki ima zaradi presenetljivih odkritij na področju medicinske znanosti mnoge privržence in mnoge nasprotnike. Njegovo odkritje predstavlja tolikšen preobrat v paradigmi medicine, da je vprašanje če in kdaj bodo ta odkritja asimilirana in uradno priznana, ker pa se v praksi potrjujejo, se neizbežno širijo. Medtem ko njegova približno trideset let stara odkritja v Sloveniji le malokdo pozna, se po Evropi množijo centri in šole, kjer poučujejo njegovih pet bioloških zakonov, ki jih je sam poimenoval Nova germanska medicina.

Za kaj gre?

Dr. Hamer je po tragičnem spletu okoliščin, ki so botrovale njegovi družinski tragediji, prišel do odkritja o tem, kaj sproži bolezen, kako le-ta poteka in našel tako natančne odgovore za vsak simptom, kot še nihče doslej. Ugotovil je, da je bolezen neizbežna posledica osebnega čustvenega doživljanja in občutenja določene situacije. Njegovo odkritje govori o tem, da obstajajo jasne, točno določene povezave med duševnimi, čustveno pretresljivimi doživetji in njihovimi manifestacijami, ki se pokažejo na telesu ter da čustveno pretresljivi dogodki aktivirajo točno določen predel možganov (ki je viden s CT preiskavo), ki oživčuje točno določeno tkivo v organu, ki se odziva na točno določeno vrsto šoka oz. čustvenega biološkega pretresa. Izdelal je obširno tabelo korelacij med psiho, možgani in organi in s tem postavil na glavo dosedanje dojemanje bolezni.

Kaj nam to novo dojemanje bolezni ponuja? Predvsem nov pogled na razumevanje tega, kar se v našem telesu dogaja. Razumevanje pa nam pomaga premagati strah, ki spremlja bolezen in predvsem strah, ki ga doživimo, ko nam postavijo težko diagnozo. Trdi namreč, da ne obstaja nič ”zlobnega” ali ”malignega”, kar napade naše telo, temveč se v nas dogajajo smiselni procesi s točno določenimi fazami in točno določenim trajanjem le-teh. To pa tudi pomeni, da naše telo ni zgolj stroj, ki se občasno pokvari ali ki mu je treba občasno popraviti ali zamenjati nek pokvarjen del.

Kako to zgleda v praksi, recimo pri glavobolu?

Poglejmo kakšna bi bila lahko razlaga glavobola po 5 bioloških zakonih.

Zelo pogosto se dogaja, da nas glavobol prizadene prav v dneh, ko smo končno prosti in bi se lahko sprostili, za vikend ali zjutraj, ko se zbudimo. Zakaj ravno takrat in kako to poteka: v situacijah ko smo napeti, pod pritiskom in se ne čutimo sposobni (oz. ”na višini”) za soočenje z neko situacijo ali problemom, pa tudi ko nas neka situacija obremenjuje in se moramo (nečemu ali nekomu) podrejati, pride do aktivacije tkiv v vratnih vretencih, mišicah in hrustancih, česar pa v tej situaciji še ne občutimo (tkiva se zmanjšajo zaradi nekroze ali atrofije). Šele ko čutimo, da smo stvar končno rešili, da ”nam je uspelo”, se ta tkiva začnejo celiti z nastankom edema (otekline), ki pritiska na živce, ki prehajajo skozi vratna vretenca.

To povzroči bolečino, ki se pojavi v nekaj minutah ali urah po tem, ko smo dojeli in začutili, da se je situacija nekako razrešila ali pa zjutraj, ko se zbudimo, če smo pritisk doživljali zvečer. Bolečina se lahko pojavi na levi ali desni strani glave, glede na to s kom ali s čim se nismo počutili sposobni soočiti. Desničarjem bolečina na levi strani glave kaže na težave z mamo ali otroki, na desni pa na težave z očetom, partnerjem, prijatelji, sodelavci, brati (oz. vsem ostalim). Obratno velja za levičarje. Vam zveni smiselno?

Pa še zanimivost: če imamo domačo žival, na katero smo zelo navezani, se čustveni pretresi, ki jih doživljamo v zvezi z njo, odražajo na telesu s simptomi, ki se pojavijo na isti strani telesa kot pri težavah z otroki, saj so čustva, ki jih gojimo do živali, lahko prav tako močna in globoka.

Namig meseca:
Kako lahko na hiter in preprost način ublažimo glavobol? Vzemite limono z užitno lupino, odrežite vsaj pol centimetra debelo rezino, posujte jo s sladkorjem in počasi prežvečite skupaj z olupkom. V mnogih primerih glavobol popusti ali celo preneha!

Povezane vsebine:

Konec poletja – čas povečanega stresa in depresije …

Romina Salvi, Naturopatski center
Aureus

www.naturopatija.si