GOSPODARSTVO IN TURIZEM

Doživetje v podzemlju Goričkega vulkana

Pri Gradu na Goričkem je pred tremi milijoni let bruhal poslednji vulkan na območju Slovenije, ki smo ga oživili v Doživljajskem parku Vulkanija. Vulkanija stoji prav na kraterju tega vulkana.

Obiskovalce pred Vulkanijo pričaka krtek Oli, ki jih prijazno povabi v svoj podzemni svet. Obiskovalci tu spoznajo vulkane, njihovo delovanje in posledice. Na vulkanski mizi lahko raziskujejo in igrajo vulkanske igrice. Po podzemnem rovu se sprehodijo do Olijeve votline, nato pa skozi 3D stereoskopski film spoznajo nastanek vesolja in življenja na Zemlji ter doživijo izbruh goričkega vulkana.

Pot nadaljujejo po lavini cevi, kjer lahko otipajo prave geode in se z dvigalom spustijo v središče vulkana. V globini šest tisoč metrov jih čaka vroče vulkansko ognjišče, od koder se morajo rešiti. A brez skrbi. Pomaga jim krtek Oli, ki jih s svojim podzemnim vlakom skozi 3D film prav adrenalinsko odpelje proti površju. Na površju jih čaka še geološki muzej, kjer lahko spoznajo kamnine in naravo Goričkega, še posebej pa kristal olivin, ki ga v Sloveniji najdemo edino pri Gradu na Goričkem.

Ogled Vulkanije traja 1,5 ure in je voden.

Doživljajski park Vulkanija lahko obiščejo individualni obiskovalci, družine in skupine. Obisk je doživet in izobraževalen, zato je primeren tako za šolske skupine kot za vse ostale obiskovalce vseh starosti. Je edinstveno vulkansko doživetje s pomočjo sodobne interaktivne interpretacije.

Obisk je možen v odpiralnem času Vulkanije, od torka do nedelje med 10. in 18. uro, v zimskem času med 10. in 16. uro.

Obiskovalci Vulkanije lahko obiščejo tudi kamnolom bazaltnega tufa, vulkanske kamnine, v kateri se skrivajo kristali olivina. V senci kamnin se prileže tudi bograč ali družinski piknik.

V kombinaciji z Vulkanijo si lahko ogledajo največji grad s 365 sobanami, zadnje Plečnikovo delo v cerkvi pri Gradu, se povzpnejo na najvišji vrh Goričkega ali na Tromejnik, okušajo slatino in obiščejo katero izmed znamenitosti na Goričkem. Tu jih čaka tudi kulinarično doživetje z bogračem, dödoli, gibanico in drugimi lokalnimi dobrotami.