NOVO ŠTUDIJSKO LETO

Dobrodošlica za novopečene študentke in študente Univerze na Primorskem

Koper, 4. oktober 2017
Univerza na Primorskem (UP) je v ponedeljek skupaj s številnimi institucijami in podjetji ter lokalno skupnostjo na Titovem trgu v Kopru pripravila dobrodošlico novopečenim študentkam in študentom, ki so za svoj nadaljnji študij izbrali eno od šestih fakultet univerze. Med bruckami in bruci so bili tudi študentke in študenti iz tujine, predvsem iz nekdanje skupne države in Italije. Poleg rektorja Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragana Marušiča, in koprskega župana, Borisa Popoviča, so mlade na začetku študijskega življenja nagovorili še dekani in dekanje fakultet, predsednik Študentskega sveta UP, Gregor Gulič, predsednik Študentske organizacije UP, Nassim Djaba, ter prof. dr. Irena Lazar, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec (prodekanja), izr. prof. dr. Janez Mekinc in izr. prof. dr. Nejc Šarabon.

Foto: Alen Ježovnik

Po odpeti himni Univerze na Primorskem »Samo obstati ne smeš« v izvedbi Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem je bruckam in brucem dobrodošlico prvi izrekel rektor Univerze na Primorskem. V svojem pozdravnem nagovoru je prof. dr. Dragan Marušič, mladim dejal, da so izbrali »najbolj pogumno, propulzivno, hrabro in drzno slovensko univerzo«, ki ima pred seboj najlepšo prihodnost. Zaradi odličnega sodelovanja univerze z gospodarstvom, kar študentom omogoča praktično izobraževanje in pridobivanje delovnih izkušenj že v času študija, sodelovanja z institucijami, ki skrbijo za obštudijske dejavnosti, in z lokalno skupnostjo, ki omogoča primerno okolje in infrastrukturo, predvsem pa zaradi pomembnih uspehov, s katerimi se Univerza na Primorskem postavlja ob bok največjim, je njena prihodnost svetla. Ob tem je še dodal, da je »čas študija najlepše obdobje v življenju«, zato naj ga užijejo v celoti. 

Foto: Alen Ježovnik

Foto: Alen Ježovnik

Župan Boris Popovič je poudaril, da je »Univerza na Primorskem univerza z velikimi ambicijami« tako kot samo mesto Koper, prisotnim pa zaželel čimveč uspeha in dosego ambicioznih ciljev, ki so si jih zastavili.
 
Gregor Gulič, predsednik Študentskega sveta Univerze na Primorskem, pa je spomnil, da je eden izmed organov, ki so aktivni na področju študentskega udejstvovanja, tudi Študentski svet. Kot uspešen primer je izpostavil pred kratkim sprejet nov študentski zakon, ki bo, med drugim, omogočil tudi uporabo bonov do 21. ure in podobno.

Foto: Alen Ježovnik

Predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), Nassim Djaba, pa je z izvirnim sloganom #Imakemysoup brucke in bruce povabil k sodelovanju pri soorganizaciji dogodkov in k vključevanju drugih dejavnosti, ki sodijo pod okrilje te organizacije.
 
Dekanje in dekani so izpostavili prednosti študija na fakultetah univerze, vsak od njih pa je mladim svetoval, naj študij ne bo stranski tir, temveč glavna pot, ki jih lahko vodi do uspešne kariere.
 
Zaključek dogodka so popestrili plesalci plesnega društva Elite iz Kopra pod vodstvom Arturja Steffeta, sicer tudi predsednika Kluba študentov občine Koper.
 
Na prizorišču se je bruckam in brucem razdelilo posebne majice UP, sodelujoči Mlinotest, Pizzerija Atrij in Kmetijska zadruga Agraria Koper so poskrbeli za okusen zajtrk in malico, številna institucije in podjetja pa za podelitev uporabnih nagrad (vpisnina v Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja, enoletna prenosljiva vstopnica za ogled razstav v Pokrajinskem muzeju Koper in podobno).

Povezane vsebine:

V Kopru bodo kot prvi v Evropi odprli podružnico najprestižnejše ruske državne univerze

»Tu se zbiramo tisti, ki smo odprti do novih znanj in spoznanj«

UP