DOBRODELNI NOVOLETNI OKRASKI

Dobrodelnost združila ustvarjalce okraskov vseh starosti

Koper, 8. december
V koprski kavarni Loggia so že tretjič zapored okrasili prav posebno novoletno jelko s še bolj posebnimi okraski. Slednje so namreč ustvarile roke dijakov Gimnazije Koper, uslužbencev Mestne Občine Koper, posameznikov in članov društev, z njimi pa želijo olajšati in polepšati življenje socialno šibkejših starostnikov v koprskem mestnem jedru. Kako? S prostovoljnim prispevkov, s katerim si vsak obiskovalec izbere svoj okrasek.

Foto: Odrasli TOP 3, Pomaranča, Ingrid Vinovrški, avtor: MOK

102 je letošnja številka likovnih navdušencev, ki je ustvarila 115 izjemnih izdelkov, prihajajo pa tako iz domačih krogov kot iz Italije, so zapisali v sporočilu za javnost koprske občine. Nekaterih okraskov ni več moč videti, saj so dobili lastnika takoj po otvoritvi razstave v torek, 5. decembra.

Dobrodelno ustvarjalnost je potrebno nagraditi, zato je okraske ocenila posebna komisija, na otvoritvi razstave pa so podelili nagrade.

Članice strokovne komisije, arhitektka Sonja Škodnik, magistrica umetnosti in diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij Mateja Oblak in predstavnica obrtnikov v mestnem jedru Kopra Franka Ugrin, so se odločile, da izdelke zaradi zelo heterogene skupine sodelujočih razdelijo v tri skupine – otroci, mladostniki in odrasli.

Foto: Odrasli TOP 3, Nasmejani snežak, Klara Kordiš, avtor: MOK

»V kategoriji otroških izdelkov je prepričljivo zmagal z rokicami potiskan okrasek, ki so ga skupaj izdelali Erik in Jan Vidergar ter Ellen in Clei Jukić, vsi iz Kopra. Med mladostniki sta bila najbolj prepričljiva izdelka Shani Noah Grulja in Stelle Kralj likovnega oddelka Gimnazije Koper. Med 20 »odraslmi« finalisti pa so bili izbrani zelo veristična pomaranča Ingrid Vinovrški in nasmejani snežak Klare Kordiš ter rajajoča kroglica Silvane Škerljan. Pohvalo za inovativen pristop in umetniški vtis so prejeli Livio Zoppolato iz Trsta, Ondina Pečič iz Grinjana in skupina iz Centra dnevnih aktivnosti Koper, v kateri so uspešno sodelovale in ustvarjale Ljudmila Bergant Terčon, Ivana Bokič , Anica Bole, Majda Kamenšek, Ljudmila Laslo, Silvana Škerljan, Zora Škorja in Marija Ugrin. Tudi tokrat so nagrajenci poleg simbolnih daril prejeli tudi nov, še neoblikovan okrasek kot spodbudo k sodelovanju v naslednjem prednovoletnem projektu,« so zapisali na Mestni občini Koper.

Foto: Odrasli TOP 3, Rajajoča kroglica, Silvana Škerljan, avtor: MOK

Foto: kategorija otroci, potiskana kroglica, Erik in Jan Vidergar ter Ellen in Clei Jukić, avtor: MOK

Foto: kategorija mladi, Shana Noah Grulja, avtor: MOK

Foto: kategorija mladi, Stella Kralj, avtor: MOK

Dodali so, da je bila komisija navdušena predvsem nad zahtevnejšimi in drznimi tehnikami oblikovanja in krašenja okraskov. Nekateri ustvarjalci so se recimo odločili za okraske s kvačkano in klekljano čipko, vezene dekoracije in kombinacije različnih patchwork tehnik. Naravni in umetni materiali so bili uporabljeni na inovativen način, veliko je bilo tudi klasičnih poslikav in bleščečih dodatkov.

Dobrodelni okraski sodijo v projekt oživitve mestnega jedra, katerega nosilec ja koprski urad za okolje in prostor. Letošnjega se je udeležilo največ likovnikov doslej, pa tudi kakovost izdelkov opazno narašča, so ugotavljali organizatorji.

Foto: kategorija inovativen pristop in umetniški vtis, Livio Zoppolato, avtor: MOK

Foto: kategorija inovativen pristop in umetniški vtis, Ondina Pečič, avtor: MOK

Foto: kategorija inovativen pristop in umetniški vtis, skupina iz Centra dnevnih aktivnosti Koper: Ljudmila Bergant Terčon, Ivana Bokič , Anica Bole, Majda Kamenšek, Ljudmila Laslo, Silvana Škerljan, Zora Škorja in Marija Ugrin, avtor: MOK

Unikatni novoletni okraski so za prostovoljne prispevke zamenljivi vse do konca decembra 2017, najdete pa jih v kavarni Loggia na Titovem trgu v Kopru.

Z zbranimi sredstvi bodo plačali položnice za elektriko in ogrevanje starejšim in socialno šibkejšim prebivalcem mestnega jedra, saj za marsikoga prestavljajo veliko finančno breme, sploh v zimskem času.

Fotografije nastalih okraskov, seznam sodelujočih likovnikov in izbor okraskov po mnenju strokovne komisije so na ogled na spletni strani Dobrodelni okraski, kjer je do vključno 15. decembra 2017 mogoče tudi glasovati za najlepši unikatni okrasek po izboru spletne javnosti.

NF