SVOBODA TISKA

DNS: Ni več daleč dan, ko se bomo morali za svobodo medijev odločneje boriti

Ljubljana, 3. maj 2018
Današnji 3. maj je generalna skupščina Združenih narodov leta 1993 razglasila za Mednarodni dan svobode medijev, z namenom ovrednotenja medijske svobode po svetu in ozaveščanja o pomenu neodvisnosti medijev. Prav tako je ta dan namenjen spominu na novinarje, ki so opravljanje dela plačali s svojim življenjem.

Foto: RWF

V Društvu novinarjev Slovenije so ob tem opozorili, da je svoboda medijev med najbolj ogroženimi vrednotami sodobnih demokratičnih družb, saj se je nekoč zdelo nepredstavljivo, da bi sredi Evrope ubijali novinarje. Tudi sovražna nastrojenost političnih voditeljev do novinarjev ni več omejena le na avtoritarne države, temveč je po ugotovitvah organizacije Novinarji brez meja postala stalna praksa držav, ki so si nadele naziv demokratičnosti. Po besedah društva se tudi v Sloveniji že več let ustvarja klima sovraštva do medijev.

“Gre za ciljno voden proces, ki se v zadnjih letih stopnjuje, v njem pa prednjačijo mediji v lasti političnih strank. Ti izkoriščajo prazen prostor, ki so ga za sabo pustili kriza, ekonomsko šibki medijski lastniki, spremembe v navadah uporabnikov medijskih vsebin in država. Ne le, da ta v desetletju in pol ni zmogla politične volje za sprejetje medijske zakonodaje, ki bi ustrezala duhu časa, ampak sama prek podjetij v njeni lasti celo neposredno financira spletne portale, ki prednjačijo pri blatenju in diskvalifikacijah,” so zapisali.

Cilj tovrstnega početja naj bi po mnenju društva bil načeti verodostojnost medijev in posameznih novinarjev v očeh javnosti ter jih tako uničiti, da jih bodo lahko nadomestili politično upravljani nadomestki medijev, katerih naloga je “uničiti prostor za kakršno koli razumno javno razpravo, s tem pa tudi enega od pomembnih korektivov, značilnega za razvite demokratične družbe.”

Društvo novinarjev Slovenije je prav tako izpostavilo nezavidljiv položaj slovenskih novinarjev, saj jim država in njene institucije znova in znova otežujejo opravljanje dela. Omenili so policijo in tožilstvo, ki jih še vedno lahko preganjata zaradi obrekovanja, institucije in celo javne regulatorje, ki od njih še vedno zahtevajo razkritje virov, ter zloglasno pravico do popravka, ki naj bi jo vplivneži izkoriščali za izživljanje nad njimi.

Foto: RWF

“Ob mednarodnem dnevu svobode medijev ugotavljamo, da ni več daleč dan, ko se bomo tudi v Sloveniji morali zanjo odločneje boriti. Če pade svoboda medijev, pade tudi demokracija. Če pade demokracija, je naslednja na vrsti – svoboda,” so še zapisali.

Organizacija Novinarji brez meja je v svojem letnem poročilu prav tako opozorila na sovražnost do novinarjev in vse pogostejše poskuse nadzora nad mediji, ki predstavljajo grožnjo demokraciji po vsem svetu. Posebej pereč naj bi bil premik k politiki populizma v Evropi, ki ga po ugotovitvah organizacije podžiga Rusija, dogajanje na Madžarskem, Slovaškem in Poljskem pa je označila za alarmantno.

»Spodbujanje sovraštva do novinarjev je nevarno in je grožnja demokraciji. Politični voditelji, ki podžigajo sovraštvo do novinarjev, spodkopavajo koncept javne razprave, ki ne temelji na propagandi, ampak na dejstvih.,« je za francosko tiskovno agencijo AFP poudaril vodja Novinarjev brez meja Christophe Deloire.

Med temi voditelji je organizacija izpostavila ameriškega predsednika Donalda Trumpa, indijskega premierja Narendro Modija in filipinskega voditelja Rodriga Duterteja, kritična pa je tudi do ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Na dnu lestvice svobode medijev je Severna Koreja, kjer po ugotovitvah Novinarjev brez meja najbolj zatirajo novinarje. Tik pred njo so Eritreja, Turkmenistan, Sirija in Kitajska. Na lestvici 180 držav je Turčija na 157. mestu, ZDA so pod Trumpom zdrsnile za dve mesti na 45, velik padec pa je zabeležila Malta, ki je po lanskem umoru raziskovalne novinarske Daphne Caruana Galizia zdrsnila za 18 mest na 65. mesto. Slovenija je v primerjavi z lanskim letom napredovala za pet mest in se s 37. povzpela na 32. mesto. Na vrhu lestvice ostajajo skandinavske države, vodilna pa je že drugo leto zapored Norveška.