PRIREDITVE

Deveta Sladka Istra povsem zadovoljila sladkosnedce

Koper, 25. september 2017
Minulo soboto in nedeljo se je v koprski Bonifiki odvijal že 9. Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov. Kljub vremenu, zaradi katerega so bili obiskovalci prikrajšani sladkanja sredi zgodovinskega mestnega jedra, je po ocenah organizatorjev bila uspešna.

Foto: Vojko Rotar

Iz Mestne občine Koper so sporočili, da se je Sladke Istre v dveh dneh udeležilo okrog 25 tisoč ljudi, med njimi so poleg domačinov in sosedov s hrvaške in italijanske strani opazili tudi veliko obiskovalcev z drugih koncev Slovenije.

Pod streho Bonifike so se sladkoholiki lahko sprehodili med skoraj 150 stojnicami, na katerih je svoje dobrote predstavljalo okrog 120 ponudnikov iz Istre in drugih krajev Slovenije, pa tudi iz sosednje Italije in s Hrvaške, celo ponudnike s Slovaške, Šri Lanke in Indonezije so gostili.

Po besedah koprske službe za odnose z javnostmi so bile veliko zanimanja deležne stojnice zmagovalcev letošnjih strokovnih sladkih natečajev; Fetiche patisserie, ki je s torto Geisha zmagala na natečaju Naj torta Sladke Istre, Gostilne Tomi, ki je s sladico Grahnit osvojila naslov Najizvirnejša sladica Istre in stojnica Kmetije Mahnič, ki je s sladkim muškatom 2008 osvojila naziv Muškat Sladke Istre 2017.

Foto: Vojko Rotar

Organizatorji so potrdili tudi uspeh sobotnih kuharskih delavnic in šovov, ob rezanju 5-metrske kremne rezine Creme Carsoline, ki so jo pripravili v legendarni tržaški slaščičarni Eppinger Caffe, je bilo težko ostati ravnodušen. Prav tako je navdušenje požel najboljši slaščičar Italije za leto 2017 Andrea Tortora, ki se je predstavil z delavnico 100 % Panettone. Dober obisk so zabeležili tudi mojstri Sara Rutar, David Bais, Tomaž Bevčič in Slow food Primorska. Piko na i pa je dala predstavitev nastanka čokoladnih mojstrovin – zmaja in morskega konjička, ki sta nastala izpod rok uveljavljenega mojstra Blaža Habjana.

V sporočilu za javnost koprske turistične organizacije so par besed namenili še dobrodelnim stojnicam Mestne občine Koper, Kluba študentov občine Koper, Regionalnega centra RTV Koper-Capodistria in občine Vižinada, na katerih so zbrali 1150 evrov, ki jih bodo v naslednjih dneh namenili projektu Botrstvo.

9. Sladka Istra je torej potrdila, da si zasluži sloves največjega festivala sladic in sladkih izdelkov v Sloveniji, kar bo skušala obdržati tudi z jubilejno izvedbo festivala naslednje leto.

Poročali smo že:

Sladka Istra to soboto in nedeljo v koprski Areni Bonifika

Deveta Sladka Istra v znamenju rekordov

Letošnja Sladka Istra vas bo razvajala v osrčju koprskega mestnega jedra

TIC Koper, NF