INTERVJU

Denis Fakin, predsednik KS Sečovlje: »Če bi vsi govorili odkrito drug z drugim, bi bilo drugače«

Predsednik KS Sečovlje Denis Fakin je sogovornik brez dlake na jeziku, sogovornik, ki reče bobu bob. Za Primorske odmeve je pojasnil, zakaj krajani Sečovelj zahtevajo zaustavitev projekta gradnje stanovanj na Košti ter obrazložil svojo pobudo, po kateri je občinski svet iz dviga turistične takse izvzel naselja v zaledju občine. Ena od prvih stvari, ki jih pričakuje od jesenskih lokalnih volitev, je takojšnje sprejetje občinskega prostorskega načrta. Razmišljal je, da bi tudi sam stopil v boj za županski stolček, a se je odločil, da zaradi zdravstvenega stanja ne bo kandidiral. Kot najbolj primerno potencialno kandidatko vidi Meiro Hot – če bi se ta odločila za župansko kandidaturo, bi jo tudi podprl.

Kako kot predsednik KS Sečovlje gledate na dogajanje okrog arbitražnega sporazuma? Kako je vplival na življenje tu ob meji? Koliko družin se je odločilo sprejeti državno odškodnino za selitev v Slovenijo?

Stanje je takšno, kakršnega smo pričakovali. Lahko se slepimo in govorimo karkoli, a vsi smo vedeli, da nekateri zaselki sodijo na drugo stran, kjer tudi bodo, ko in če bo arbitraža sprejeta. Mislim, da se bo to prej ali slej zgodilo. Nihče od krajanov ni bil zaveden, vsi so zavestno izkoristili prednosti neurejenega obmejnega področja, kar bi najbrž storil vsakdo.

Na začetku so sicer bili skeptični do dogovorov o odškodnini za selitve, a ko sem jim pojasnil, da je to najbrž edinstvena priložnost, ki se zgodi le enkrat v življenju, so po premisleku drugače gledali na ponudbo države. Po mojih informacijah naj bi se deset družin odločilo za selitev. Ali se bodo res preselili, bomo videli, saj imajo na voljo nek določen čas, da se odločijo. Sem pa zadovoljen, da ni prišlo do nikakršnih zapletov.

Lani so vremenske ujme povzročile poplave po celotni Sečoveljski dolini. Vam je uspelo v tem času sanirati škodo in stvari urediti tako, da v prihodnje poplav ne bo več?

Težave, povezane z zadnjimi poplavami, me močno žulijo. Že dvakrat smo morali odkopati zemljo na jezu čez Drnico, ker je bilo jasno, da povzroča zamaške. Bojim se, da se bodo letos poplave ponovile. No, morda do tega ne bo prišlo, ker Občina črpališča še ne bo sanirala, zaenkrat je namreč še vedno odkopano, kot je bilo lani po poplavi. Lepo bi bilo, da bi se jez uredil, saj krajani ne morejo do svojih polj na drugem bregu hudournika, Občina pa medtem odgovornost prelaga na Sklad kmetijskih zemljišč, agencije, Direkcijo za vode in podobno. Zelo žalostno. Upam, da se bo vsaj pred volitvami nekdo zbudil in to uredil. Ni pomembno, v kateri stranki je kdo, edino vodilo je, da služiš ljudem. Slednji so te namreč postavili na oblast, ne obratno. Samo tako si deležen tistega čudovitega občutka, ko te vsi pozdravljajo, sprašujejo, te cenijo, ker si nekaj naredil zanje. Sam sem ga deležen in sem hvaležen zanj.

Maja letos so položili nov asfalt na mostu čez reko Dragonjo, ki je bil dolgo v izjemno slabem stanju. Zakaj je trajalo tako dolgo, da so sanirali tako majhen košček mostu in kdaj bo na tem mestu končno stal novi most?

Projekti so čudoviti, velikodušni … ampak do realizacije ne bo prišlo tako hitro.

Sicer pa moramo biti realni, most je res dotrajan in potreben obnove, a nova asfaltna prevleka je zaenkrat čisto dovolj. Se je pa tudi to uredilo v času volitev. Takrat nas je obiskal minister Gašperšič, če se spomnite. Bojim pa se, in ni prav, da se sicer ne bi realiziralo še dolgo. Mi bi nadaljevali z opozorili, da je most dotrajan, da se bo vsak čas porušil, v resnici pa bi z rednim vzdrževanjem stal še sto let. No, res je, da bi lahko bil boljši … lepši, širši, a za zdaj smo pogasili požar.

Občinski svet je na vašo pobudo iz dviga turistične takse izvzel naselja v zaledju občine. Bi zvišanje takse ogrozilo turizem v zaledju oz. bo zaledje tako privlačnejše za goste?

Najprej moramo vedeti, kdo dopustuje v Hotelu Kempinski in kdo v Sečovljah. Bistveno vprašanje je, ali je prav, da tisti, ki v hotelu Kempinski prenoči za 200 ali 300 evrov, plača enako takso kot družina s skupnim dohodkom tisoč evrov, ki vse leto varčuje, da si lahko privošči enotedenski dopust v našem zaledju. Zanje 60 evrov, kolikor bi znašala taksa za en teden, pomeni veliko. Če bi sam odločal, bi turistična taksa predstavljala določen odstotek računa za namestitev.

Prav tako je zaradi prometnih zastojev pot iz zaledja do morja skoraj nemogoča. Očitali so mi sicer, da lahko gostje do morja pridejo s kolesom, a roko na srce, kolesarske poti niso osvetljene, nimamo pločnikov … kar nekaj stvari je, zaradi katerih ni pošteno, da bi tudi nam zvišali takso. V bistvu je Občina za te kraje sploh ne bi smela računati, vsaj dokler se ne uredi celotna infrastruktura. Zdi se mi prav, da smo podali pobudo, in dosegli, da so jo upoštevali.

Krajani Sečovelj zahtevajo zaustavitev projekta gradnje stanovanj na Košti zaradi prometne ureditve. Kje je težava?

Večkrat sem na sejah občinskega sveta opozarjal, da mora projekt potekati v sožitju s krajani. Ti so jasno dejali, da gradnje ne bodo dovolili, dokler ne bo urejena nova dovozna pot, ki bo razbremenila naselje. Argumenti predlagateljev projekta so bili različni, nekateri celo neresnični. Na podlagi lastnega preverjanja sem ugotovil, da pogodba o gradnji sploh še ni podpisana, ker nimajo pogojev zanjo, saj potrebujejo soglasje finančnega ministrstva za zadolžitev, sredstva sklada pa se lahko črpajo do konca leta 2020. Gospod direktor je na zboru najprej dejal, da se zahtevano pot (njihovo različico) lahko zgradi v času od 3.5 do 4 let, kasneje pa je ta čas skrajšal na leto in pol. Zatorej naj v letu in pol zgradijo pot in podpišejo pogodbe za gradnjo in še vedno ostane šest mesecev za gradnjo stolpiča. V šestih mesecih bi še sam sezidal 22 stanovanj.

Ljudje ne hodijo na volitve zaradi floskul, ki so jih deležni s strani vodilnih. Če bi vsi govorili odkrito drug z drugim, bi bilo drugače. Tako pa so nejevoljni in pljuvajo tudi po dobrih rešitvah. Popolnoma jih razumem. Naša zahteva po novi poti je stara petnajst let. Ne nasprotujemo blokom, lahko jih zgradijo kolikor želijo, le infrastrukturo je potrebno prilagoditi gradnji. Povečati šolo, vrtec, urediti pločnike, predvsem pa razbremeniti center Sečovelj, saj so vse hiše že razpokane zaradi prometa. S cesto pod gasilskim domom bi razbremenili tako Košto kot center Sečovelj.

Kakšno je sodelovanje KS Sečovlje z Občino Piran?

Moram reči, da zaenkrat nimamo težav. Ko smo karkoli potrebovali … razen te ceste (smeh) … smo šli do župana, se pogovorili, dogovorili … moram priznati, da je bil zelo dovzeten.

Sicer pa so strokovne službe tiste, ki urejajo zadeve, ne župan. Njega lahko samo pohvalim. Nikoli nismo bili na neki izjemno visoki valovni dolžini, a smo se vedno sporazumeli in prišli do kompromisa. Težava nastane, ko strokovne službe odločijo, da se česa ne da ali ni potrebno. Takrat ni pripravljen tvegati svojega dobrega imena. In ga razumem.

V mandatu prejšnjega župana ste bili podžupan. Kako komentirate očitke, da naj bi bilo ob nastopu mandata v občinski blagajni okrog 17 milijonov, ob zaključku pa je bila občina močno zadolžena.

Podžupan sem bil dve leti. To, kar ste rekli, drži. Ob nastopu mandata je bila blagajna polna. Vendar je bila polna tudi ob mojem odhodu. Potem je prišlo do različnih investicij, za katere so bila sredstva porabljena. To je normalno.

Moram pa priznati, da si težko predstavljam, da bi bil primeren in dober župan nekdo, ki je že imel priložnost z enim samim podpisom spremeniti obličje Portoroža, pa tega ni storil. Če bi takrat Občina uveljavila predkupnosto pravico za del Portoroža v višini dveh milijonov evrov, za katerega se zdaj v medijih na veliko piše, da se prodaja za 20 – 30 milijonov, bi skupaj s prilivi iz naslova najemnin v tem času v občinsko blagajno priteklo ogromno sredstev. Morali bi se sicer še dodatno zadolžiti, kar pomeni, da bi bila Občina ob prihodu župana Bossmana namesto za 8, zadolžena za 10 milijonov. Bi pa sedaj imeli ogromno zlatnine in srebrnine in se ne bi pogovarjali o gibanjih za Portorož in podobno.

Pa nimam nič proti gospodu Gantarju. Trikrat smo imeli zdravnika za župana, mislim, da je prišel čas, da prepustimo vajeti nekomu, ki je malo bolj ekonomsko usmerjen in ima drugačen pogled.

Vaše ime se omenja tudi med morebitnimi kandidati za prihodnjega župana. Boste kandidirali na jesenskih lokalnih volitvah?

Razmišljal sem o tem, ne bom lagal, vsakdo pri sebi razmišlja, če bi morda bil primeren za ta položaj. Prepričan sem, da bi bil dober župan, a ne bom šel v to zgodbo, ker me ovira zdravstveno stanje. Če pa bo kandidirala Meira Hot, jo bom z veseljem podprl, ker sva karakterno na isti valovni dolžini – tudi ona rada pomaga ljudem in ni nikoli vzvišena. Boljšega kandidata zaenkrat ne vidim.

Letos ste izstopili iz stranke SMC. Kaj je privedlo do vaše odločitve? Ste zdaj član katere druge stranke?

V SMC sem vstopil, ker mi je vlivala zaupanje. Mislil sem, da je to zadnja stranka, ki lahko reši Slovenijo. Po dogodkih, katerih protagonisti so bili Gašperšič, Leben, Lilijana Kozlovič, sem ugotovil, da gre za šahovnico, ki deluje na povsem enak način, ki je pri nas že utečen. Vsi imajo postavljene svoje ljudi, ne glede na njihove sposobnosti, pomembno je, da služijo tistemu, ki jih je tja postavil.
V lokalnem odboru smo sicer delovali uspešno, nismo pa imeli podpore iz Ljubljane. Najbolj so me razočarale razne kupčije s cestami. To so vse razlogi, da sem se odločil za izstop, kar sem tudi zapisal v izstopni izjavi.

Potem pa sem skozi pogovore na sejah občinskega sveta ugotovil, da je Meira Hot izredno sposobna punca, suverena, stoji za svojimi stališči, zato sem se odločil, da se priključim stranki Socialnih demokratov in ji pomagam pri izvolitvi za poslanko.

Kaj pričakujete od prihodnje občinske oblasti?

Naloga Občine je, da ustvari pogoje, v katerih bodo ljudje dobro živeli. Ena od prvih stvari, ki jih pričakujem, je občinski prostorski načrt. Brez dolgovezenja na sestankih, kdaj je to realno izvedljivo. Enkrat v treh, drugič v petih, tretjič v dveh letih. Kdorkoli bo župan, bo moral to zagrabiti in izpeljati do konca. Občinski prostorski načrt je treba sprejeti takoj ob nastopu mandata, saj imaš potem štiri leta časa, da ga uresničuješ. Na Občini je skoraj 2000 pobud za spremembo namembnosti zemljišč. Enkrat bo treba ljudem jasno in glasno reči, kaj je sprejemljivo in kaj ne. Nekdo bo moral presekati ta gordijski vozel, četudi se bo komu zameril.

Povezane vsebine:

Po desetletjih samevanja piranski svetilnik le pristal v skrbnih rokah