PRAZNIK DELA

Delu vrniti čast ter mu določiti ceno

Koper, 28. april 2018
Obalna sindikalna organizacija KS-90 bo v počastitev 1. maja – mednarodnega praznika dela tudi letos organizirala prireditev, ki bo potekala v ponedeljek, 30. aprila. Ob tej priložnosti so pripravili tudi poslanico, v kateri so se dotaknili dosežkov delavskega boja proti kapitalu v preteklosti, ki bi danes nujno potrebovali ponovni razmislek o stanju delavstva.

Foto: OSO KS90

Kot so zapisali v sporočili za javnost, mineva 132 let od krvavih demonstracij v ameriškem Chicagu, kjer je delavski boj terjal tudi smrtne žrtve, saj so pod streli kapitalistične države padli pogumni delavci, ki so se potegovali za boljše delovne razmere, višje mezde in krajši delovni čas.

Več kot sto let kasneje se soočamo z neučinkovitostjo države in pohlepnim varčevanjem na stroških dela, opozarjajo v sindikalni organizaciji, ki so slovenskega delavca kljub rekordni gospodarski rasti spravili tako daleč, da je med njimi 50.000 takih, ki s svojim delom ne zaslužijo dovolj za dostojno življenje.

Foto: OSO KS90

Medtem slovenski delodajalci poročajo o pomanjkanju delovne sile, še posebej v delovno intenzivnih panogah, kot so gostinstvo, turizem, gradbeništvo, cestni potniški promet … Kadre s pomočjo države iščejo celo v tujini in med domačimi upokojenci z izgovorom o odsotnosti primernega kadra, kar pa po besedah sindikalne organizacije ne drži povsem. Delavci namreč so, a raje kot da bi delali za mizerno plačilo v slabih delovnih pogojih, odhajajo v tujino, kjer je njihovo delo bolj cenjeno in spoštovano.

Prav tako sindikati opozarjajo na rast deleža samozaposlenih, ki kljub rekordnemu BDP-ju predstavljajo kar 12 % delovno aktivne populacije, in prekarni oblik dela, ki dosegajo celo 41 % vseh zaposlitev oz. Med mladimi kar 76 %. Prekarce najdemo v skoraj vseh panogah, od novinarstva, gostinstva, turizma, do gradbeništva in celo v javnem sektorju.

V svoji poslanici ob prazniku dela zato poudarjajo, da še vedno živimo v času, ko celo najbolj odgovorni v državi ne kažejo prave volje za dosego sprememb, ki bi slovenskemu delavcu jamčile z ustavo zagotovljeno raven socialne varnosti in plačilo za opravljeno delo. Še več, pravijo, da smo priča številnim poskusom kapitala, da bi onemogočili širjenje informacij za oblikovanje upravičenih zahtev delavcev.

Foto: OSO KS90

“Napadi na predstavnike delavcev niso več osamljeni primeri, ampak del načrtnega napada vse bolj pohlepnega kapitala, ki se, opogumljen z neučinkovito zakonodajo, bohoti z vedno večjimi dobički. Takim sprevrženim potezam se je potrebno odločno upreti in dosči, da razmišljanje o naši usodi ne bo v rokah kapitala, temveč v rokah slovenskega delavca,”so zaključili v Obalni sindikalni organizaciji.

Foto: OSO KS90

Ponedeljkova prireditev v počastitev praznika dela bo potekala po naslednjem programu:

19.30 zbiranje pohodnikov pred Taverno v Kopru

20.00 start pohodnikov z baklami ob spremljavi pihalne godbe iz Marezig

20.30 prihod pohodnikov na kresišče ob OŠ Antona Ukmarja Koper, nagovor Damjana Volfa, generalnega sekretarja Obalne sindikalne organizacije – KS 90, slavnostni prižig kresa ob spremljavi pihalne godbe iz Marezig, nastop glasbenega dueta Dober dan

“Združeni smo močnejši, ne sme biti samo fraza, ampak metoda in hkrati za delavca najbolj učinkovita aktivnosti, ki daje pozitiven rezultat,” so še zapisali v vabilu in dodali, da je nujno vrniti delu čast ter mu postaviti svojo ceno.