NAPOVEDI DELODAJALCEV

Delodajalci v Sloveniji z zaposlitvenimi obeti v svetovnem vrhu

Ljubljana, 11. september 2018
Delodajalci v Sloveniji imajo za letošnje zadnje četrtletje precej optimistične zaposlitvene obete, 20 odstotkov jih namreč načrtuje rast delovnih mest. Raziskava družbe Manpower kaže, da so slovenski delodajalci z zaposlitvenimi napovedmi v vrhu tako v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki kot na svetovni ravni.

Foto: CC

Neto napoved zaposlovanja v Sloveniji je po sezonski prilagoditvi plus 19 odstotnih točk, kar je osem odstotnih točk bolje kot v tretjem trimesečju in šest odstotnih točk bolje kot v enakem obdobju lani. Rast zaposlovanja načrtuje 20 odstotkov delodajalcev, krčenje delovnih mest štirje odstotki, medtem ko sprememb v zaposlitveni strukturi ne načrtuje 74 odstotkov od 620 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi.

O pozitivnih obetih zaposlovanja poročajo delodajalci iz vseh desetih gospodarskih panog. Največ zaposlitev se obeta v gradbeništvu (neto napoved zaposlovanja je plus 25 odstotnih točk), v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin (plus 23 odstotnih točk) ter dejavnosti transporta, logistike in komunikacij (plus 22 odstotnih točk). Tudi delodajalci v proizvodnji (plus 18 odstotnih točk) ter v trgovini na debelo in drobno (plus 16 odstotnih točk) zaposlujejo, medtem ko o najšibkejši neto napovedi zaposlovanja za zadnje četrtletje poročajo delodajalci v dejavnosti rudarstva in kamnin (plus pet odstotnih točk).

Delovna mesta bodo po pričakovanjih odpirali v vseh štirih regijah (osrednja, severovzhodna, jugovzhodna in jugozahodna). O najmočnejšem zaposlitvenem utripu poročajo delodajalci v severovzhodni regiji, njihova neto napoved zaposlovanja je plus 20 odstotnih točk, za jugozahodno regijo, kamor spada tudi obala, pa je napoved najmanjša v državi in znaša le plus 11 odstotnih točk.

“V prvih treh trimesečjih letos smo bili priča skromnejšim napovedim zaposlovanja, v zadnjem obdobju leta pa se samozavest delodajalcev ponovno krepi. Pred nami je spodbudna napoved za trg dela, primerne prakse upravljanja talentov pa bodo zdaj pomembnejše kot kadarkoli prej,” je ob tem pojasnil regionalni vodja Manpower Group Slovenija Nebojša Biškup.

Foto: CC

Slovenija ima po Biškupovih pojasnilih vodilni položaj v regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika, s čimer slovenski trg zaposlovanja nakazuje obetaven zaključek leta.

O najbolj optimističnih napovedih zaposlovanja tokrat poročajo delodajalci v Romuniji in Sloveniji z neto napovedjo zaposlovanja po sezonski prilagoditvi plus 19 odstotnih točk. Nasprotno pa o najšibkejši napovedi zaposlovanja v regiji poročajo delodajalci v Švici.

Slovenija in Romunija, pa tudi ZDA, kjer je neto napoved zaposlovanja prav tako plus 19 odstotnih točk, sodijo v sam svetovni vrh, pred njimi sta le Japonska in Tajvan. Delodajalci na Japonskem poročajo o neto zaposlovanju v vrednosti plus 26 odstotnih točk, na Tajvanu pa plus 21 odstotnih točk.

Število zaposlenih v EU in območju z evrom se je tudi v drugem četrtletju povečalo. Na ravni EU je bilo v tem času po ocenah evropskega statističnega urada Eurostat 238,9 milijona zaposlenih, od tega 158 milijonov v območju evra, kar na letni ravni predstavlja 1,4- oz. 1,5-odstotno rast. Za obe območji je to najvišje število zaposlenih doslej.

Uredništvo