PRVI ZBOR DELAVCEV

Delavci IPS sporočajo: Vedno več nas je, vse glasnejši smo

Koper, 17. februar 2018
Delavci, ki delajo v Luki Koper prek izvajalcev pristaniških storitev (IPS), so na sredinem zboru izpostavili, da imajo dovolj nezakonitega poslovnega dela IPS, zato zahtevajo direktno zaposlitev pri Luki Koper in pri Luki Koper INPO, so sporočili iz sindikata KS 90 in Delavske svetovalnice.

Foto: FB

Prvi zbor delavcev, zaposlenih pri izvajalcih pristaniških storitev (IPS), so organizirali Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, Obalna sindikalna organizacija – KS 90, Sindikat pristaniških delavcev OSO KS 90 in društvo Delavska svetovalnica.

Kot so zapisali v poročilu, so na zboru odločili, da lahko predstavniki sindikalnih organizacij v imenu delavcev nastopajo v pogajanjih z luško upravo ter skušajo razrešiti sedanje nezakonito stanje. Cilj pogajanj je doseči direktno zaposlitev vseh delavcev, ki trenutno delajo prek IPS. Prav tako od uprave Luke Koper zahtevajo, da predstavniško skupino IPS delavcev obravnava kot enakovredne partnerje pri razreševanju problematike in ji posledično omogoči enako možnost sodelovanja v posvetovalnih sestankih, kot jo ima Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper.

Iz poročila je tudi razvidno, da bo predstavniška skupina delavcev IPS nemudoma opozorila luško upravo, da mora pri izvajanju delovnih procesov upoštevati pravila in predpise o zagotavljanju zdravja in varstva pri delu tako, da je odgovorni osebi za ZVD pri delodajalcu vedno nadzor nad delavci, za katere odgovarja (vsi na lokacijsko enotnem delovišču).

Predstavniki organizatorjev so na zboru večkrat izpostavili, da je vsaka pot do delavskih pravic tlakovana z močnim delavskim organiziranjem.

“Tako smo vsem pokazali, da delavci IPS niso in ne bodo tiho! Tako kot ne bomo tiho vsi, ki se borimo za izboljšanje položaja delavcev IPS oziroma za njihovo direktno zaposlovanje,” so bili jasni v sindikalnih organizacijah.

 

Povezane vsebine:

Vprašanje vladi: Čemu skrivalnice, če nihče ne nasprotuje direktnemu zaposlovanju IPS delavcev

Po petih letih bodo delavci Stavbenika končno dobili del zasluženega denarja