FILMSKA RECENZIJA

Deadpool 2

In prišel je! Že drugič! To je najverjetneje izpadlo zelo napačno in precej drugače, kot je bilo mišljeno. A ravno tak nastavek je eden izmed stebrov (!) (uspeha) težko pričakovanega nadaljevanja v zadnjem času najbolj priljubljenega (stripovskega) anti-junaka z imenom Deadpool, ki je doživel svojo obalno premiero v koprskem Cineplexxu.

Vsi, ki poznate lik Deadpoola/Wade Wilsona, dobro veste, da gre za najbolj, ne samo znotraj Marvelovega sveta, neobičajnega, kontroverznega, sarkastičnega, samoironičnega, okrutnega, lahko bi rekli tudi naivnega, stripovskega junaka. Za tiste, ki ga ne poznate, pa je to izrazito antipatičen in samovšečen lik, s katerim ste se kadarkoli srečali, a vendarle z izjemnim smislom za humor. In spet je to pomembna odlika samega lika in filmskega izdelka.

V filmu se življenje Wadea Wilsona/Deadpoola kronološko nadaljuje nekako od zaključka prvega dela, kjer se je glavni lik lepo ustalil s svojo partnerico in nadaljuje z izvajanjem najetih umorov. Vse dokler mu svet (ponovno) ne odvzame ljubezni – tokrat dokončno. Smisel najde v iskanju možnosti, da se ljubljeni osebi pridruži (žal zanj neuspešno, saj je neumrljiv), in naposled sprejme (končno) vabilo ekipe X-Menov, da se jim pridruži (ampak le kot pripravnik). A že na prvi misiji, kot je zanj pričakovano, prekrši pravila in se znajde v situaciji, ki bo testirala njegov dejanski smisel obstoja.

Zgoraj predstavljeni nastavek zgodbe zveni precej dolgočasen in svetlobna leta stran od običajne Deadpool avanture. In res je tak. Toda zgodba je le okvir, okrog katerega so lahko Ryan Reynolds, režiser David Leitch in ostali člani filmske ekipe oblikovali fenomenalni akcijski komični izdelek, ki mu ni para. Vsaj letos ne.

Prvi Deadpool nam je predstavil filmsko različico lika, postavil nas je v situacije, ki jih med branjem običajnih stripov ne doživljamo enako kot, pač, v filmu (mislim na preboj četrtega zidu) in dokazal, da je Reynolds mislil smrtno resno o realiziranju tega projekta. Dobili smo soliden film in dober nastavek za morebitno nadaljevanje, ki je sprva zvenelo nemogoče. Hvala bogu, da so nas pretentali in pozitivno presenetili z dvojko. Občutek imam, da slednje spet izpade nekoliko drugače, kot je bilo mišljeno.

Režiser David Leitch, poznan kot izjemen kaskader in tudi režiser prvega dela izjemne akcijske, sedaj že trilogije, John Wick, je bil postavljen pred težko nalogo, saj je pristal na bojno linijo z močnimi pričakovanji vlagateljev, Marvela, ogromnega števila oboževalcev ter Ryana Reynoldsa. In ni razočaral. V gladko harmonijo mu je uspelo spraviti brezhibne borbene (in krvave) scene, zvestobo do stripovskega sveta ter konstantno pojavnost komičnosti; slednje je skelet celotnega filma (obenem tudi nekaj neizogibnega za Deadpoolov film). Uigranost režiserja in piscev scenarija je tako izrazito močna, da deluje skorajda nerealna.

Erik Toth

Potrebno je tudi poudariti zelo frekventni preboj četrtega zidu, kar dejansko film močno loči, ne samo od ostalih superjunaških pustolovščin zadnjega desetletja, ampak od večine filmov. Deadpool nas z njim drži skozi celoten film – on je dejansko zvest svojim gledalcem in obiskovalcem, ker jih redno nagovarja, in to prav med predvajanjem filma.

Komični inserti (sarkazem, ironija, nesramnost itd.) niso zgolj lepilo med ostalimi scenami znotraj filma, temveč duša celotnega izdelka. Pomešani s številnimi navezovanji na pop kulturo (tukaj so mišljene vse umetniške panoge) ponujajo izjemen recept neustavljive zabave. Posledično pa smo postavljeni pred zahtevno nalogo poznavanja dobršnega dela popularne kulture, ki nas obkroža – slednje velja zgolj kot opozorilo pred ogledom filma.

Deadpool 2 je (bil) dobesedno izziv za ustvarjalce, saj so dejansko obljubili veliko in uspelo jim je držati obljubo. Za oboževalce je to poslastica v zmeraj bolj prenasičenem svetu filmskih adaptacij stripovskih zgodb. Prepričani smo, da je to (akcijska) komedija leta 2018.

*Tekst sem pisal ob neprekinjenem poslušanju iste pesmi v izvedbi Celine Dion, iz uradnega glasbenega nabora filma Deadpool 2. Ja, prav ste prebrali, Celine Dion je sodelovala pri filmu.

Erik Toth

Povezane vsebine:

Paul Kersey se maščuje

Projekt Titan

Ognjeni obroč: Vstaja