38. FESTIVAL MMS

Današnji predfestivalski večer MMS odpade

Portorož, 11. julij 2018
Na sinočnjem drugem predstavitvenem večeru v baru Kapelca v Portorožu se je publiki predstavilo še pet nastopajočih na sobotnem 38. festivalu Melodije morja in sonca.

Foto: Irena Vrčkovnik in Mjav, avtor: Janez Kočar

Na oder je najprej stopila Ana Štokelj, ki se bo na festivalu predstavila s skladbo Lahko bi mi povedal (da me nimaš rad).

Mlada glasbenica prihaja s Planine v Vipavski dolini, trenutno pa zaključuje študij na Pedagoški fakulteti v Kopru. Širši javnosti se je prvič predstavila leta 2012 na mednarodnem festivalu mladih glasbenikov FeNS s svojo prvo avtorsko skladbo Glasba me prevzame. Zadnji dve leti svoje petje izpopolnjuje pri Lei Sirk.

Za Ano so oder prevzele energične glasbenice iz skupine MJAV, ki so za letošnje Melodije združile moči z Ireno Vrčkovnik, skupaj bodo predstavile skladbo Številka srca.

Irena Vrčkovnik je pela pri različnih ansamblih, leta 1991 pa se je podala na samostojno glasbeno pot in izdala svoj glasbeni prvenec. Od takrat pa do danes se je v njeni zbirki nabralo sedem plošč. Zadnja leta piše besedila in glasbo sama, saj se le tako lahko zares izrazi, kot si želi, piše pa tudi za druge izvajalce. Najbolj jo osrečuje delo z mladimi talenti, ki jim predaja svoje znanje ter izkušnje.

Foto: Klapa Semikanta, avtor: Janez Kočar

Skupino Mjav sestavljajo Maša Uranjek, Jasmina Šmarčan in Ani Frece. Že pet let ustvarjajo lastno glasbo, saj napišejo same tako melodije kot besedila. Njihovi začetki segajo od a capella skupine, preko izvajanja akustične vokalno-instrumentalne glasbe, do vokalistk z bendom.

Kot tretji so se občinstvu predstavili člani klape Semikantá, ki bodo v soboto nastopili s skladbo Tvoja lepota. Z njo bodo se bodo poklonili lepotam domače Istre.

Klapa Semikantá je nastala leta 2011, njeno ime pa v istrskem narečju pomeni »se mi poje«. Skupino sestavljajo pevci različne starosti, ki jih povezuje veselje do petja in druženja. Njihov repertoar obsega zlasti skladbe z dalmatinskim melosom, od tradicionalnih do zahtevnejših priredb, za katere poskrbi član skupine Davorin Lovrečič. Radi zapojejo tudi istrske in slovenske ljudske pesmi. V zadnjem času ustvarjajo tudi avtorsko glasbo.

Foto: Ana Štokelj, avtor: Janez Kočar

Predzadnja je na oder stopila Manca Špik, ki jo je spremljal glasbeni kolega Žiga Jamnik. Priljubljena glasbenica bo na sobotnem festivalskem večeru predstavila skladbo Kjer pomol poljubi morje.

Foto: Manca Špik, avtor: Janez Kočar

Foto: The Plut Family, avtor: Janez Kočar

Manca Špik je svoj prvi samostojni nastop zabeležila pred trinajstimi leti, od takrat pa je sodelovala na vseh pomembnejših slovenskih festivalih – Slovenski popevki, Melodijah morja in sonca in EMI. Glasbenica je na festivalih vedno navdušila z odličnim petjem, zato so poslušalci njene pesmi dobro sprejeli.

Kot zadnji so se grožnjam neba pred dežjem pokončno postavili člani skupine The Plut family, ki jo sestavljajo brat in sestri družine Plut (Gašper, Simona in Leja Plut) in bobnar Gašper Hlupič. Zasedba je nastala leta 2014, ko je nastopila v oddaji Slovenija ima talent in prišla vse do finala. Pohvalijo se lahko z dvema avtorskima skladbama, v kratkem pa pričakujejo še izid tretje.

Ker je Gašper še premlad, se na Melodije morja in sonca pod njihovim imenom prijavljata zgolj Simona in Leja Plut, ki se bosta predstavili s skladbo Hej DJ.

Danes bi moral biti na vrsti še tretji večer, na katerem bi spoznali še zadnje štiri izvajalce, a so se organizatorji po natančni preučitvi neugodne vremenske napovedi odločili, da večer odpade. Morske in sončne melodije se torej nadaljujejo v soboto, 14. julija, ko se bodo ob 20.45 prižgale luči 38. festivala Melodije morja in sonca 2018.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Predstavitev novosti letošnjega MMS in vrstnega reda nastopajočih

Izbrane skladbe za letošnji festival MMS