VARNI NA INTERNETU

Dan varne rabe interneta: Prijaznejši internet se začne s teboj

Koper, 6. februar 2018
Danes praznujemo dan varne rabe interneta. Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede, so tudi letos pripravili zanimive aktivnosti, ki se povezujejo s sloganom »Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj.« Vsebine na internetu ustvarjamo vsi uporabniki. Če ustvarjamo kakovostne vsebine, potem nam to koristi vsem.

Foto: safe.si

Več kot 100 držav s celega sveta vsako leto na drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta, ki je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalne točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Dan varne rabe interneta podpira tudi Evropska komisija. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si). Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje, sedaj ga praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

Na Safe.si so se letos odločili nameniti posebno pozornost temam spletnega ugleda in pretiranega objavljanja na spletu. Pravijo namreč, da vsakič, ko na njem objavimo informacije, ki so vidne vsem, izgubimo nekoliko svoje zasebnosti in dopolnimo svoj spletni ugled in digitalni odtis. Z deljenjem fotografij in ostalih informacij preko Facebooka, Viber-ja, Instagrama, Snapchata in drugih omrežij nimamo več nadzora nad tem, kdo vse jih bo videl ali delil naprej. Fotografije, ki krožijo na internetu, je skoraj nemogoče odstraniti, neprimerne objave imajo lahko posledice na različnih področjih, v družbi, v šoli, pri iskanju zaposlitve ipd. Opozorili so tudi, da so otroci in mladostniki sicer največkrat žrtve neprimernih in tudi nezakonitih vsebin, a tudi sami ustvarjajo veliko neprimernih vsebin in si s tem povzročajo škodo.

Foto: safe.si

Kot so zapisali na Safe.si, trenutno najbolj odmeva danski primer, ko je policija ovadila 1.004 mlade, stare med 15 in 20 let, ki so si preko Facebooka pošiljali videoposnetek in fotografije spolne narave, na katerih sta bila dva petnajstletnika. Gre za primer nekritičnega razpošiljanja ali objavljanja neprimernih vsebin med mladimi brez zavedanja, da si kvarijo spletni ugled, hkrati pa lahko delajo tudi kazniva dejanja.

“Tudi pri nas opažamo, da si mladi vse prepogosto izmenjujejo neprimerne fotografije in videoposnetke, na katerih so mladoletne osebe delno ali popolnoma gole, ki jih zakonodaja sicer opredeljuje za posnetke spolnih zlorab otrok. Prav tako pa je med mladimi na družabnih omrežjih in preko aplikacij za sporočanje veliko nasilja, ki za seboj pušča tudi psihične posledice na posameznikih,” so opozorili.

Zato Safe.si apelira na vse, ki ustvarjamo spletne vsebine, torej založniki, podjetja, otroci, najstniki, odrasli in drugi, da skušamo narediti čim več, da bi bilo neprimernih vsebin in neprimernega vedenja čim manj.

Mesec varne rabe na šolah

Februar je tudi mesec varne rabe interneta. Na Safe.si so šole in druge organizacije, ki se ukvarjajo z izobraževanjem otrok in mladostnikov, pozvali, da sami pripravijo dogodek na temo varne in odgovorne rabe interneta: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav. V ta namen so pripravili paket gradiv za šole s temami spletnega ugleda in pretiranega objavljanja na družabnih omrežjih.

Do 1. februarja 2018 se je prijavilo 235 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 215 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov.

Povezane vsebine:

Naučiti se moramo zdrave uporabe digitalnih vsebin

Ujeti v mrežo družbenih omrežij