KNJIŽNICA IZOLA

Dan odprtih vrat Središča za samostojno učenje v Izoli

Izola, 6. avgust 2018
V Mestni knjižnici Izola se v mislih že pripravljajo na konec poletja, zato so pripravili dan odprtih vrat Središča za samostojno učenje, da bi tako obiskovalce pripravili na brezskrben vstop v jesen.

Foto: Izola.info

Kot so povedali predstavniki knjižnice, poleti pozabimo na delo in šolske obveznosti, septembra pa vse to pride za nami. Da bi se izognili pretiranim skrbem ob prenehanju obdobja brezskrbnosti, so v Središču za samostojno učenje pripravili dan odprtih vrat, kjer bodo obiskovalcem predstavili njihovo poslanstvo in vizijo.

Središče za samostojno učenje je namenjeno mladim, odraslim, starejšim, zaposlenim, brezposelnim, študentom, tujcem … čisto vsem, ki se zavedajo, da se sodoben in osveščen človek, ki želi biti vedno in povsod v koraku s časom, uči vse življenje. V Središču lahko uporabniki urejajo svoje digitalne fotografije s pomočjo preprostega računalniškega programa, se naučijo vsaj nekaj osnovnih fraz tujega jezika, pokukajo v vsebine iz osebnostne rasti, ekologije in medsebojnih odnosov, poiščejo pomoč pri pisanju vloge za zaposlitev v primeru brezposelnosti, se naučijo osnove računalništva, oblikovanja dokumentov in podobno.

Cilj tovrstnega učenja in izobraževanja torej ni le pridobitev izobrazbe in usposobljenosti za delo in poklic, temveč tudi širokega znanja, spretnosti in osebnih lastnosti, ki jih ljudje potrebujejo, da lahko uspešno in kakovostno živijo in delajo kot posamezniki in v skupnosti. V Središču za samostojno učenje lahko vsak najde način in področje, kjer lahko začne z učenjem ali osveži nekoč že osvojeno znanje. Prednost pa predstavlja tudi uporabnikova razporeditev časa in ritma učenja glede na svoje navade in interese, zmožnosti in obveznosti. V Središču je na voljo svetovalec, ki vam želene vsebine predstavi in pomaga pri prvih korakih učenja, učenje je za udeležence brezplačno, projekt pa usklajuje Andragoški center Slovenije s finančno podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Veseli bodo vsakega obiska in novega člana.

Foto: MKI

Ob dnevu odprtih vrat bodo predstavili tudi nov program Praktični izobraževalni filmi za osebno učinkovitost na delovnem mestu, s katerim ponujajo vpogled v komunikacijo in organizacijo na delovnem mestu tako za brezposelne kot tiste, ki zaposlitev že imaje.

»Predstavljajmo si, kako lepo bi bilo, ko bi ves čas ob sebi imeli svojega osebnega učitelja in opazovalca, ki bi imel to moč, da bi nas vselej opozarjal na vse, kar bi lahko na delu naredili bolje. Ker to ni mogoče, imamo na voljo tehnike, ki nas naučijo, kako se znajti v položajih, kjer bi si želeli imeti ob sebi takega učitelja,« so bistvo programa pojasnili v Mestni knjižnici Izola.

Serija kratkih izobraževalnih filmov na poučen, predvsem pa zabaven način prikazuje komunikacijo v večjih in manjših podjetjih, kjer je pomemben vsak, ki prispeva k nemotenemu poteku dela. Posnetki nas učijo učinkovite komunikacije med zaposlenimi, sodelovanja med zaposlenimi, priprave učinkovitega sestanka, kako si organizirati čas, pomen kakovostnega opravljanja dela in kaj vse je potrebno, da pridemo do kakovostnega izdelka. Sestavni del izobraževalnih filmov so tudi priročniki, kjer so naštete prvine natančno opisane z vajami, ki spodbujajo lastno razmišljanje in povečujejo samozavest.

Dneva odprtih vrat Središča za samostojno učenje v Mestni knjižnici Izola se lahko udeležite 16. avgusta 2018, ko boste spoznali, kaj vse središče nudi in si ogledali omenjene filme.