GLASBA

Dalmatinski melos iz istrskih grl

Za klapo Semikantá to poletje ni počitka. Vrstijo se nastopi, koncerti in gostovanja, s katerimi obeležujejo tudi peto obletnico, odkar so se prvič zbrali in zapeli pred občinstvom. V tem času so nanizali neverjetna doživetja: nastop s pokojnim Vinkom Cocem, snemanje oddaje za TV Koper, presenečenje za Gibbonija, ko so mu v studiu Hendrix Radia Koper zapeli njegovo Cesarico, pa gostovanje na Korčuli lansko poletje, ko so na povabilo klape Ošjak ob njihovem velikem jubileju oder delili z velikani hrvaške glasbene scene, kot so Oliver, Meri Cetinić, Gibonni ter klape Amfora, Maestral in Kumpanji.

Člani klape: Andrej Šavko, Mitja Bordon, Aleš Rihter, Lidija Kotnik, Erik Prašnikar, Zmago Glavaš, Davorin Lovrečič, Vili Furlanič

Klapa Semikantá vsako leto pripravi tudi romantični koncert za Valentinovo. Dvorana v Dekanih je bila vsako leto bolj tesna, zato so se letos odločili, da ob prvem pomembnem jubileju svoje zveste poslušalce in prijatelje povabijo nekam na prosto. Izbrali so Martinčev trg v Kopru, ki je ob njihovem nastopu ob začetku poletja pokal po šivih kot še nikoli doslej. Na koncertu so se člani zasedbe predstavili s starimi uspešnicami in novimi priredbami, med drugim tudi z dvema avtorskima skladbama, s katerima skupina začenja novo glasbeno obdobje. Na koncertu so se pevcem pridružili prijatelji: Gledališka skupina Dekani, citrarka Tanja Zajc Zupan in sopranistka Teja Saksida, klapa Lungomare iz Umaga, Štefica Stipančević Steffy in Gregor Ravnik. Koncert je bil prežet z dalmatinskim melosom ter s priredbami znanih slovenskih in hrvaških popevk. Občinstvo, ki je do zadnjega kotička napolnilo koprski trg, je po uradnem delu koncerta zahtevalo kar dva dodatka.

Fantje so nastop ponovili že čez teden dni v ankaranski Valdoltri, kjer so na čudovitem odru tik ob morju še enkrat navdušili zvesto občinstvo.

Klapa Semikantá je nastala pred petimi leti, pevce različnih generacij pa še danes povezuje veselje do petja in druženja. Njihov repertoar v večji meri obsega pesmi iz Dalmacije, vedno pa v svoj spored vključijo slovenske narodne in istrske napeve, saj vedno radi poudarijo, da so doma v Istri. Na njihovih koncertih se zbere zelo raznoliko občinstvo, od predstavnikov mlajše in srednje pa do zrelejše populacije. Prav druženje različnih generacij je eden glavnih ciljev skupine, številni nastopi pa se nadaljujejo tudi po uradnem delu, ko fantje zapojejo z obiskovalci v bolj intimnem ambientu.

Klapa veliko nastopa na številnih koncertih tako v koprski kot v sosednjih istrskih občinah ter v tujini, kjer s ponosom predstavlja Koper in Slovenijo. Nastope pripravlja skupaj s številnimi društvi in skupinami iz lokalnega okolja ter tako krepi sodelovanje ljubiteljskih kulturnih društev v Istri. Fantje se radi odzovejo tudi na vabila na različne dogodke, kot so poroke, rojstni dnevi, obletnice in druge priložnosti. V zadnjem letu je skupina imela več kot 40 nastopov v koprski in drugih istrskih občinah, drugod po Sloveniji ter v tujini.

Gaja Colja