SKRITI ESCAPE ROOM

Čim prej izpraznimo sleherno “skrito sobo pobega”

Ljubljana, 17. april 2018
UNICEF Slovenija je v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju začel s kampanjo, ki so jo poimenovali Skriti escape room. Z njo želijo ozaveščati ljudi o spolnih zlorabah otrok in predstaviti prvi korak k rešitvi. Po statističnih podatkih kar 62 % žrtev o zlorabi ne spregovori, zato je izjemnega pomena, da začnemo o problematiki govoriti.

Foto: escaperoom.si

Kot so povedali v Unicefu, so spolne zlorabe otrok najbolj skrit zločin, ki običajno traja več let. Marsikoga bo presenetilo dejstvo, da večina storilcev ni pedofilov, temveč je zloraba posledica potrebe po nadzoru, prevladi in moči. To pomeni, da je lahko storilec vsak. Ženska ali moški, ne glede na družbeni status, višino prihodkov, kulturo in verska prepričanja.

Drugi zaskrbljujoč podatek, kot so izpostavili v Unicefu, je delež primerov, v katerih je storilec celo član otrokove ožje ali širše družine ali nekdo, ki ga otrok pozna in mu zaupa. Ta namreč znaša kar 85 %.

Storilci zlorab bodo naredili vse, da njihova dejanja ostanejo skrita in lahko z njimi nadaljujejo, otroci, ki doživljajo spolne zlorabe, pa so nemočni, saj jih storilci s prefinjeno manipulacijo vedno znova potisnejo v okove strahu in občutkov krivde.

Zlorabljenim otrokom lahko pomagamo samo odrasli. Zato je UNICEF Slovenija v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju tematiko osvetlil z analogijo Skritega escape room-a. Kot so pojasnili, so za 2 dni na skrivni lokaciji, dejanskem mestu večletne spolne zlorabe, ki jo je doživljala Amadea, odprli Skriti escape room. Skupine obiskovalcev so se prijavile prek spleta in niso vedele ničesar. Peščico izbranih je nato na domačem posestvu sprejela vodja Skritega escape rooma – Amadea – in jim povedala svojo zgodbo.