INTERVJU

Cepljenje proti gripi svetujemo vsem

O aktualnem cepljenju proti gripi in o delu na koprski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo se pogovarjali z vodjo delovnega področja nalezljivih bolezni Borisom Kopilovićem.

Boris Kopilovič, Foto: osebni arhiv

Kaj je vaše delovno področje?

Delam v ambulanti za cepljenja, kjer cepimo prebivalstvo proti različnim nalezljivim boleznim (gripa, pnevmokok, hepatitis A, hepatitis B, norice, klopni meningoencefalitis, ošpice, mumps, rdečke, otroška ohromelost, tetanus, oslovski kašelj, davica, hemofilus influence B, rumena mrzlica, tifus, meningokok, steklina) ter apliciramo imunoglobuline proti steklini. Izvajamo tudi preglede zaposlenih, ki pri svojem delu prihajajo v stik z živili.

Sem tudi regijski koordinator cepljenja, tako da nudim strokovno pomoč zdravnikom na našem območju o cepivih in postopkih cepljenja. Obravnavam prijave izbruhov nalezljivih bolezni v naši regiji. V Kopru dobivamo tudi vse prijave nalezljivih bolezni za našo regijo, te prijave preverjam, izvajam epidemiološko poizvedovanje, in če je potrebno, ukrepam (kemoprofilaksa, cepljenje …).

S kakšnimi težavami se ljudje obračajo na vas?

Prihajajo zaradi različnih cepljenj, svetovanja pred potovanji v tujino, zaradi klicenoštev in podobnega. Občasno tudi zaradi izbruha ali suma na izbruh posamezne nalezljive bolezni.

So to mlajši, starejši, otroci?

Otrok je malo. Večinoma so odrasli, za cepljenja proti gripi in pnevmokoku je največ upokojencev, med potniki pa prevladujejo mlajši.

Pri vas poteka preventivno cepljenje za različne bolezni. Katere vrste cepljenj je pri vas najpogostejše?

Te dni največ cepimo proti gripi in pnevmokoku, spomladi proti klopnemu meningoencefalitisu. Potniki prihajajo na cepljenje vse leto. Prav tako osebe, ki so jim odstranili vranico, osebe po presaditvi krvotvornih matičnih celic in osebe, ki so na hemodializi.

Beležite pri vas cepljenje deklic proti HPV virusu?

Pri nas cepimo zelo malo oseb proti HPV (humani papiloma virus), ker se deklice cepijo pri svojih osebnih zdravnikih, ki nato podatke pošiljajo k nam, mi jih obdelamo in pripravimo poročila.

Prihaja sezona gripe. Svetujete ljudem, da se cepijo proti njej?

Da, vsekakor. Cepljenje proti gripi svetujemo vsem, še posebej pa ga priporočam starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom, nosečnicam in njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. 

Koliko odstotkov obalnih prebivalcev se cepi proti gripi?

V obalnih občinah je bilo v sezoni 2016 – 2017 cepljenih 2675 oseb.

Kaj pa cepljenje proti klopnemu meningitisu? Je na Obali pogosto? Kaj svetujete?

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu svetujemo vsem, ki se gibljejo na okuženih območjih (to je večina Slovenije, v naši regiji predvsem območji Postojne in Ilirske Bistrice), tudi če je to zgolj občasno. V obalnih občinah smo v letu 2016 porabili 1412 odmerkov tega cepiva.

Povezane vsebine:

Krog varnosti prinaša popolno paleto produktov, ki jih posameznik potrebuje

Med najbolj razvojno in inovativno usmerjenimi zdravstvenimi ustanovami

Novi zdravstveni dom v Luciji postaja realnost

Danica Cmrečnjak