POSVET O BRANJU

Branje bi morali predstavljati kot vrednoto

Ljubljana, 10. september 2018
V sklopu obeležitve mednarodnega dneva pismenosti, 8. septembra, je Bralno društvo Slovenija v Cankarjevem domu organiziralo nacionalni strokovni posvet, na katerem so razpravljali o pomenu branja in pismenosti.

Foto: CC

“Zaradi angažmaja, ki ga zahteva od bralca, je branje šola ustvarjalnosti, vsaka država pa si mora želeti ustvarjalnih državljanov,” je dejal minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Tone Peršak.

Po njegovih besedah dober bralec razvija tudi sposobnost sočutja, kar se mu zdi zelo pomembno v današnjem svetu, v katerem govorimo o razpadanju družbe.

Zbrani na strokovnem posvetu so se strinjali z nujnostjo vzpostavitve nacionalne mreže za bralno pismenost in bralno kulturo, zato so sklenili, da bodo novo vlado spodbudili k čimprejšnjem sprejemu Nacionalne strategije za razvoj bralne pismenosti.

Foto: CC

Ta naj bi bila po besedah ministrice, ki opravlja tekoče posle, Maje Makovec Brenčič, v “končnem medresorskem piljenju”. Sicer so na ministrstvu v luči strategije že storili nekaj korakov, da bi ta lažje zaživela. Vključitev šolskih knjižnic v sistem vzgoje in izobraževanja je nedvomno eden takih.

Kot je še poudarila ministrica, si želi izboljšanja bralne pismenosti med starejšimi od 40 let, saj s svojim vzorom vplivajo odnos njihovih otrok do branja.

Na pomen staršev je opozorila tudi predsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije Sabina Fras Popovič, ki je izpostavila, da ne smejo o knjigah zgolj govoriti, ampak jih morajo brati tudi sami.

S strategijo so zadovoljni tudi na Javni agenciji za knjigo, predvsem je zanje pomembno, da je v njej poleg bralne pismenosti izpostavljena tudi bralna kultura, je dejala direktorica Renata Zamida. Po njenih besedah moramo znati z različnimi načini motivirati za branje in ga predstaviti kot vrednoto.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Pismenost je prvi korak k svobodi

Nacionalni mesec skupnega branja za dvig bralne pismenosti in kulture