GASTRONOMIJA

Boškarinova jetrca z dušeno čebulo

Spoj krajev, kultur, skozi čas tudi držav je v Istro prinesel preizkušnje, kot tudi neizmerna bogastva. Kakor dragulji se rojevajo vonji in okusi, ki nas spominjajo na otroštvo. Ustvarjeni s potrpežljivostjo in pristno ljubeznijo. Dovolite, da vas “nono” Rikardo razvaja, »pokokola« in popelje v preteklost. Dovolite, da vam pokaže in obudi spomine na naše kraje, kakršni so bili nekoč in se pri nas v Portorožu ohranjajo še danes.

Boškarinova jetrca z dušeno čebulo s polento, ocvirki in zelišči

Sestavine:

160 g boškarinovih jeter
1 čebula (rumena ali šalotka)
1 česen
2 dl malvazije ali refoška
1 jušna žlica svinjske masti
80 g polente (koruznega zdroba)
svinjski ocvirki
timijan, lovorjev list
sol
poper

Jetrca poplaknemo in narežemo na enakomerne trakove ali kocke. Ne smejo biti pretanki, saj nam potem ob grižljaju onemogočijo pravo »guštiranje«.

Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje, česen razdelimo na stroke.
V ponvici na svinjski masti popražimo čebulo, ko je ta lepo porumenela, dodamo še jetra in stroke česna, vse skupaj še malo popražimo, nato zalijemo z vinom ter pokrijemo, da se jetra še malo podušijo s čebulo. Po želji lahko dodamo zajemalko vode ali goveje juhe ter pustimo pokrito vsaj 4 minute.

V kozico damo vodo, žličko svinjske masti in pustimo, da zavre. Dodamo polento, po želji lahko še ocvirke, osmukan timijan in lovorjev list. Med mešanjem dodamo sol in poper po okusu ter pazimo, da poleta ostane mehka.

Ko so jetrca omehčana in sočna, jih začinimo s soljo in poprom po okusu in serviramo skupaj s polento.

Dober tek!

Dobrodošli v naši Kantini Rikardo Portorož, kjer Vas pričakujemo v prijetnem domačem ambientu, na terasi ali v notranjih prostorih, kjer se domači okusi prepletajo s pestro izbiro južnoprimorskih vin (preko 60 različnih vrst) in ostalih pijač ob spremljavi prijetne glasbe.

Svoje goste razvajamo, “kokolamo” s pestro ponudbo pašt, mesa, rib in seveda domačih sladic. Ponudbo ves čas dopolnjujemo s pripravljanjem svežih sezonskih jedi.

Dobrodošli!

Povezane vsebine:

Kantina Rikardo

La Bottega dei Sapori

Kantina Rikardo, Portorož, Obala 26, tel. št.: 05/99 64 182